Política

Tots els partits, excepte el PP, creuen que la reforma laboral vulnera l'Estatut

CiU, en solitari, i el PSC, ERC i ICV, junts, demanen un dictamen del decret llei al Consell de Garanties Estatutàries

Un dels àmbits afectats seria la formació

CiU, el PSC, ERC i ICV volen que el Consell de Garanties Estatutàries dictamini si la reforma laboral del govern espanyol vulnera competències de la Generalitat com a autoritat laboral. La petició, però, la faran de manera separada.

El PSC, ERC, ICV i Solidaritat entren aquest matí la sol·licitud al registre, i CiU ho farà en els pròxims dies, tot i que no ha concretat la data. Les forces d'esquerra i SI i la federació coincideixen que hi ha invasió competencial en les polítiques de formació, però discrepen pel que fa a la capacitat de mediació de la Generalitat en la resolució dels expedients d'ocupació, punt al qual el govern treu importància.

El president del grup parlamentari del CiU, Oriol Pujol, va indicar que “aquestes competències no es perden en favor de l'Estat sinó que desapareixen, una mesura que CiU comparteix”. A més, el responsable dels convergents es va mostrar favorable al gros del decret. “Qualsevol reforma que permeti fer un contracte que avui no es fa tindrà el suport de CiU”, va afegir. Pujol va avançar que, al marge de portar el decret llei al Consell de Garanties Estatutàries, també negocien amb el govern espanyol del PP perquè rectifiqui el que consideren que és una retallada de competències catalanes. I volen fonaments jurídics que avalin la seva petició.

En canvi, els tres partits d'esquerra són radicalment contraris al contingut de la reforma. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, la qualificava ahir d'“injusta” i “ineficaç” perquè “trenca l'equilibri entre treballadors i empresaris” i perquè “l'atur augmenta, segons el mateix president espanyol”. Els socialistes també consideren que vulnera la Constitució. Collboni ja va avançar ahir que l'oposició a la reforma laboral serà una de les prioritats de les polítiques de la formació.

ICV-EUiA va ser la primera força que va alertar que la reforma laboral envaïa competències de la Generalitat i va demanar el suport de la resta de grups per sol·licitar un dictamen al Consell. El front polític es va estendre ahir a Europa, on els ecosocialistes, el PSC, ERC i BNG, van presentar una pregunta a la Comissió Europea sobre la coherència de la reforma laboral del PP i l'estratègia europea de creació d'ocupació.

LES FRASES

Tenim negociacions obertes perquè el govern del PP rectifiqui
Oriol Pujol
president de CiU al parlament
La reforma laboral és injusta, ineficaç i va en contra de l'Estatut i la Constitució
Jaume Collboni
portaveu del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.