Política

Gallardón critica la “violència estructural” que empeny les dones a avortar

És “com si Fátima Báñez denunciés pressió social que obliga a l'atur”, diu Cayo Lara

Les clíniques acreditades per a la interrupció de l'embaràs responen al ministre de Justícia que un acte greu de violència és impedir un avortament

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha generat aquest dimecres una forta polèmica amb les seves declaracions sobre la “violència de gènere estructural contra la dona pel simple fet de l'embaràs”. En la sessió de control al Congrés, Gallardón ha afirmat que moltes dones “veuen violentat el seu dret a ser mares per la pressió que generen al seu voltant determinades estructures”.

El titular de Justícia ha fet aquestes declaracions en resposta a la diputada socialista Ángeles Álvarez, que li ha demanat si té intenció de retallar drets sexuals i reproductius de les dones. Per a Gallardón, “una legislació que es limita a protegir el nonat mitjançant la tipificació penal de l'avortament” és “insuficient”.

El ministre de Justícia ha reiterat que la llei s'inspirarà en el dret de la dona a la maternitat, i ha insistit que “cap dona” s'hauria de veure obligada a renunciar a la maternitat per un conflicte familiar, laboral o social.

Álvarez, per la seva banda, ha advertit al ministre que si el govern del PP exclou Espanya de la posició majoritària de què gaudeix en matèria d'avortament “abocaran les dones a situacions no poc perilloses”. En aquest sentit, ha dit que no comprèn per què el PP vol modificar la normativa abans que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la normativa vigent de salut sexual i reproductiva. “Potser perquè vostè sap que el PP perdrà aquest recurs”, li ha etzibat.

Dures crítiques des de l'esquerra

La intervenció de Gallardón ha provocat una pluja de crítiques dels diputats d'esquerra. En paraules del socialista valencià José Luis Ábalos, el seu discurs fa pensar que al ministre “li agrada arrencar aplaudiments del seu grup pujant el to conservador del seu discurs”, com una “reconciliació” de qui va ser el “fill pròdig” del PP.

Per al portaveu d'IU, Cayo Lara, que Gallardón denunciï “una pressió social que duu a les dones a avortar” és “com si Fátima Báñez denunciés pressió social que obliga a l'atur”.

Des d'ICV, Laia Ortiz s'ha preguntat si lluitar contra la discriminació i la “violència estructural” que ha denunciat el ministre ha d'implicar “retallades i reforma laboral”.

CCOO parla de “monsenyor Gallardón”

El responsable de CCOO a la província de Toledo, Jesús García Villaraco, ha criticat l'“amenaça” que plana sobre les dones en el tema de l'avortament i ha dit que “ni la Conferència Episcopal ni monsenyor Gallardón són qui per immiscir-se en el dret de la dona a una maternitat responsable”.

En una roda de premsa amb motiu del Dia internacional de les dones, García Villaraco ha lamentat el retorn “a temps de paternalisme passat”. El dirigent sindical ha criticat l'“olor a naftalina” i el “retorn al passat caspós i de sagristia” que, en la seva opinió, s'està produint al país.

Les clíniques, també crítiques

L'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs (ACAI) ha respost al ministre de Justícia que “obligar a continuar amb un embaràs no desitjat és un acte de violència tan greu com intentar impedir que una dona continuï amb una gestació buscada i desitjada”.

Per a l'ACAI, “són les lleis d'avortament penalistes i restrictives les que obliguen les dones a avortar en condicions insegures i clandestines”. Els professionals dels centres acreditats recorden al titular de Justícia que “una dona que desitja interrompre el seu embaràs ho farà en qualsevol circumstància”, i sostenen que les úniques iniciatives que frenen la taxa d'avortament provocat són l'educació sexual, l'accés real a la contracepció i les estratègies preventives dirigides als col·lectius més vulnerables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.