Política

El Consell de Garanties avala les noves taxes però limita les retallades als interins

Rebutja el recurs que havien presentat ICV, SI i Ciutadans, i la llei es votarà en el pròxim ple

Matisa que els ajustos han de durar un màxim de dos anys

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la legalitat de la llei d'acompanyament del pressupost, que inclou les noves taxes turístiques o sanitàries. D'aquesta manera ha refusat la impugnació que havien fet ICV-EUiA, Solidaritat i Ciutadans, i la normativa es podrà votar en el ple previst per la setmana vinent. En el dictamen també s'especifica que el termini de les retallades als interins pot durar un màxim de dos anys. El govern ja preveia aquest límit, però s'obria a variar-lo en funció del compliment dels objectius de la reducció del dèficit públic. Fonts de l'executiu matisen que la idea d'aquesta modificació era fer-la a la baixa i no a l'alça.

A mitjan febrer, els tres grups parlamentaris van impugnar la norma en considerar que hi havia aspectes com ara l'euro per recepta, les taxes en l'administració de justícia, els ajustos a la funció pública o la modificació de la renda mínima d'inserció que eren antiestatutaris. Això va impedir que la llei s'aprovés conjuntament amb el pressupost, i el govern va acusar aquests grups d'haver-li fet perdre 50 milions d'euros. Tres setmanes després, el Consell de Garanties –que tenia un mes com a màxim per pronunciar-se– ha donat la raó a l'executiu i, fins i tot, en les seves conclusions retreu als impugnants una certa “falta d'argumentació”.

Aquesta decisió va ser rebuda amb molta satisfacció per CiU, que va carregar durament contra ICV, Solidaritat i Ciutadans. Els va acusar de “frívols” a l'hora de recórrer contra alguns articles. “L'aval ha estat rotund, nítid, contundent i explícit”, va defensar el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler.

Per la seva part, els ecosocialistes van lamentar els atacs de CiU i van assegurar que el recurs era “necessari”, com s'ha demostrat en la resolució final. Segons ICV, l'informe marca dues línies vermelles que no es poden traspassar: la dels interins i la de la renda mínima d'inserció. En aquest últim cas, la llei d'acompanyament indica que, quan el pressupost s'acabi, una comissió haurà de fer una proposta sobre els criteris per aprovar els expedients. El Consell de Garanties especifica que en cap cas es podran “excloure” aquelles persones que reuneixin els requisits que s'havien fixat inicialment en la legislació.

Continuem pensant que la taxa sanitària no és legal. Presentarem recurs al síndic i el defensor
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
Esperem que alguns grups es documentin més abans de donar lliçons de moral i de dret constitucional
Jordi Turull
PORTAVEU PARLAMENTARI DE CIU
El recurs era necessari. Es marquen dues línies vermelles en la renda mínima i els interins
Josep Vendrell
DIPUTAT d'ICV-EUia

La llei de consultes, també la setmana vinent

La mesa del Parlament va aprovar ahir que el ple del 14 i el 15 de març debatrà el projecte de llei de consultes populars, que el govern de CiU portarà a votació amb el suport en principi assegurat d'ERC i el possible d'ICV. La llei preveurà la convocatòria de consultes sobre qualsevol qüestió, però per vies diferents de les dels referèndums; és a dir, que no seran vinculants. El text haurà de superar l'esmena a la totalitat que hi ha presentat el PSC.

Igualment, es farà el debat a la totalitat sobre la proposició de llei alternativa sobre consultes presentada per Solidaritat, malgrat que inicialment CiU havia mostrat recels que entrés en el mateix ple. En tot cas, la seva acceptació dependrà de les esmenes que hi han proposat la mateixa CiU, el PP i Ciutadans.

La federació va negar ahir que l'aprovació ara de la llei sigui una resposta a la baralla amb el PP pel límit de dèficit, i afirma que la “dinàmica parlamentària” ho ha fixat així.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.