Política

Mas retallarà fins a un 5% el sou dels funcionaris si abans no ho fa l'Estat

El 3% es farà efectiu en la paga de juny i el 2% restant, en la de desembre

El PSC, ERC i ICV carreguen contra la mesura i asseguren que hi ha alternatives

Els funcionaris veuran retallada la paga de juny en un 3%, tal com va anunciar el govern de la Generalitat en la primera onada per reduir despesa. Una disminució dels ingressos per als treballadors de l'administració pública que s'incrementarà un 2% més en la paga de desembre, segons va confirmar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas. Així, al final d'any la reducció salarial serà d'un 5%.

Tot i que aquesta rebaixa ja sembla un fet, encara resta pendent qui ho executarà. Mas va assegurar ahir que està a l'espera de saber els plans del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja que, en cas que l'executiu de l'Estat proposés la mateixa reducció del sou dels funcionaris, el govern català retiraria la seva proposta, ja inclosa en els comptes del 2012, i s'adaptaria a les mesures de Rajoy.

En aquest sentit, el president es va referir al pressupost del 2012 de la Generalitat com uns comptes “preventius”, ja que estan subjectes als comptes que faci Rajoy després de les eleccions autonòmiques a Andalusia, el 25 de març. Unes previsions en què també podrien entrar els deutes que l'Estat té amb la Generalitat. “Segons com es liquidin els deutes, podrem passar més bé o no tan bé l'exercici, i ara no ho sabem perquè el govern de Rajoy no ha dit què farà”, assentia el president. Rajoy presentarà els pressupostos del 2012 a finals de març.

Mas va fer aquestes declaracions ahir, després de reunir-se amb el president de Canàries, Paulino Rivero, amb qui comparteix les crítiques per la manca de finançament que tenen les autonomies.

LA FRASE

Segons com es liquidin els deutes, passarem més bé o no tan bé l'exercici
Artur Mas
President de la generalitat

LA XIFRA

5
per cent
es reduirà el sou dels funcionaris, amb una retallada al juny del 3% i el 2% restant, al desembre.

El PSC demana que s'actuï ja en els ingressos

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, advertia ahir que les retallades, fins ara, només han reduït un 0,57% el dèficit de la Generalitat i que, en canvi, ja estan “rosegant” l'os de l'Estat del benestar. El PSC lamenta que no es parli d'incrementar ingressos amb impostos a les grans fortunes o a les energies no renovables. La portaveu d'ICV-EUiA, Laia Ortiz, ho va qualificar de “despropòsit” i ERC va demanar diàleg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.