Política

Temps de canvi a la ‘Corpo'

PSC i PP negocien fins a l'últim moment amb el govern l'elecció dels consellers del govern de la Corporació Catalana de Mitjans

L'organisme controla TV3 i Catalunya Ràdio amb una aportació pública de 260 milions

TV3 i Catalunya Ràdio viuen temps de crisi: allò nou no ha acabat de sorgir i allò vell encara no ha mort. El mandat dels actuals president Enric Marín i director general Ramon Mateu a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) està políticament esgotat. El govern de CiU ultima la negociació amb socialistes i populars pels noms dels substituts. No és una qüestió qualsevol. En temps de l'homo videns, política i comunicació van de la mà. Malgrat la independència demostrada, poder dirigir i controlar el pressupost dels mitjans públics no és cap engruna. Demà al migdia és el dia límit perquè els partits presentin els seus candidats a formar part de la nova direcció de la Corpo.

La reforma de la llei de la CCMA va reduir el nombre de membres del seu consell de govern de 12 a 6 i, alhora, feia desaparèixer la figura del director general. Abans tots els partits tenien com a mínim un membre proposat per ells. Aquesta pluralitat queda ara tancada. Només CiU, el PSC i el PP proposaran candidats. Ni ERC ni ICV-EUiA –tampoc Ciutadans o Solidaritat–han entrat en les negociacions dirigides pel govern. En les properes hores, govern i PSC acabaran de tancar els noms dels candidats –en teoria, tres per CiU i dos pels socialistes– per tal d'arribar a la data límit amb consens. El PP, que aportaria un nom, també el farà públic demà. Tot i les travesses, oficialment no hi ha encara consens. Caldrà esperar.

El substitut d'Enric Marín, “l'encara president” –en paraules del portaveu del govern Francesc Homs–,haurà de superar un tràmit parlamentari més o menys assequible: primer, una valoració del Consell de l'Audiovisual de Catalunya; després, comparèixer davant de la comissió d'assumptes institucionals del Parlament, i finalment, en el ple del 28 de març, serà votat. A diferència de l'anterior llei, el president pot ser escollit ara només amb una majoria absoluta dels diputats, i no per majoria de dos terços.

El nou equip de govern de la Corpo haurà d'afrontar la gran retallada històrica a TVC i Catalunya Ràdio. De moment, ja se sap que la reducció respecte al 2011 és d'un 15,6%, passant de 308 a 260 milions d'euros per al 2012, que suposa una reducció del 21% en dos anys. L'aportació pública quedaria reduïda a 260 milions i els ingressos, bàsicament publicitaris, suposarien uns 120 milions. A més, CiU ja va avisar fa temps que calia “reduir el nombre de canals i tocar el capítol de personal”.

La CCMA.
L'actual Corporació de Mitjans controla 6 canals de televisió i 4 emissores de ràdio.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.