Política

Matas evita temporalment la presó tot i la condemna

El fiscal no demana l'ingrés ja que considera que la sentència encara és recurrible i, a més, no veu probable que l'expresident s'evadeixi

S'haurà de presentar cada quinze dies a comissaria

El fiscal anticorrupció de les Balears Pedro Horrach no demanarà presó preventiva per a l'expresident illenc Jaume Matas. Tot i haver estat condemnat a sis anys per malversació, falsedat, frau, prevaricació i tràfic d'influències, l'exdirigent del PP seguirà sense trepitjar la presó. L'argument del fiscal és que no hi ha risc de fuga.

L'ingrés o no de Matas a presó haurà d'esperar com a mínim fins que el Tribunal Suprem resolgui el recurs que presentarà la seva defensa. El fiscal Horrach està convençut que no hi ha risc suficient de fuga per demanar l'ingrés immediat a presó i, com que encara no hi ha condemna ferma, prefereix esperar. L'únic que demana és mantenir les mesures cautelars dictades ja fa dos anys, com ara la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país, les compareixences quinzenals a comissaria i la fiança de 2,5 milions d'euros.

L'Audiència de Palma, per unanimitat, va condemnar Matas perquè va fer-se venir bé un concurs públic per contractar un periodista a qui va entregar quasi mig milió d'euros a través d'una empresa. Els jutges consideren Matas el cervell polític de la trama. La sentència afirma que va ser l'expresident qui va “concebre la idea”, al marge dels canals legals, per pagar un periodista d'El Mundo, Antonio Alemany, d'assessor i mantenir-lo “en l'anonimat” perquè es pogués seguir dedicant a les seves activitats privades i, sobretot, a les seves columnes d'opinió. És a dir, Alemany cobrava milers d'euros públics per escriure discursos i alhora elogiava el PP als mitjans afins. Per retribuir-lo a càrrec de les arques públiques, es va convocar un concurs en què es va restringir al màxim la concurrència, per via d'urgència i facilitant la victòria a Nimbus, empresa “de màxima confiança” que ja havia organitzat la campanya electoral del PP el maig del 2003. Tampoc demana l'ingrés a presó per al periodista Alemany, condemnat a tres anys i nou mesos.

El fiscal, però, va explicar ahir que el Tribunal Constitucional considera que tots aquests elements “no legitimen l'automatisme de la presó provisional”. Malgrat haver estat condemnat amb rotunditat, Horrach matisa que la presó preventiva ha de ser una mesura “excepcional, subsidiària, provisional i proporcionada”.

Matas, però, encara està imputat per vint causes més relacionades amb el cas de corrupció del velòdrom Palma Arena.

LA FRASE

La sentencia també obliga el govern a recuperar els diners que es van pagar de forma fraudulenta
Pilar Costa
Diputada del psib
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.