Política

50.000 illencs criden “sí al català” i planten cara al PP

Els manifestants reclamen que el govern de Bauzá retiri les mesures contra la llengua catalana com ara la llei de la funció pública

La marxa també serveix per donar un suport massiu a Jaume Bonet

Amb el lema “Sí a la nostra llengua” unes 50.000 persones, segons l'organització, es van manifestar ahir a Palma amb la intenció que el govern del PP escolti les seves demandes i posi fre a l'ofensiva anticatalana que està duent a terme. Van denunciar que l'arribada de José Ramón Bauzá a la presidència de les Illes ha significat la “major retallada” de drets lingüístics des del “final de la dictadura franquista” i també es van sentir crits que exigien la seva dimissió.

La marxa, convocada per l'Obra Cultural Balear (OCB) i altres entitats, va ser tot un èxit de convocatòria i, fins i tot, quan va arribar al final del recorregut alguns participants encara no havien començat a caminar. “És una resposta proporcional al mal que ens fan les agressions lingüístiques”, va destacar el president de l'OCB, Jaume Mateu. A la protesta es van poder veure algunes cares conegudes com ara Maria del Mar Bonet, Miquel Calçada, Biel Mesquida i Maria de la Pau Janer, entre d'altres. Els manifestants també van voler donar el seu suport a Jaume Bonet, que fa vint-i-cinc dies que s'ha declarat en vaga de fam. “Assumim la seva determinació de no claudicar mai, que som capaços de donar-ho tot per territoris de parla catalana”, hi va afegir Mateu. Tot i això, va demanar al jubilat que no posi en risc la seva vida.

Els organitzadors consideren, però, que la manifestació d'ahir ha de suposar un punt d'inflexió en la seva lluita, però en cap cas un punt final. Van recordar que el PP balear ja ha colpejat amb força la llengua catalana en els àmbits dels mitjans de comunicació i la funció pública, però que ara també ho vol fer en ensenyament. És per això que les reivindicacions han de continuar i és “l'hora dels coratjosos”.

Com a preludi a aquesta multitudinària marxa a Palma, divendres també es va celebrar una manifestació a Barcelona organitzada pel col·lectiu Illencs pel Català. Centenars de persones hi van participar i escriptors com ara Josep Maria Espinàs, Julià de Jòdar i Albert Sánchez i Piñol hi van voler donar suport.

Les polítiques de José Ramón Bauzá contra el català han estat una constant des que va entrar al govern l'any passat. Primer de tot va tancar Radio Televisió de Mallorca, que emetia íntegrament en català. Un grup d'entitats ja van protestar, perquè consideraven que aquest organisme ha afavorit la integració dels nouvinguts.

Un altre dels atacs ha estat l'aprovació per part de l'executiu de la llei de funció pública, que determina que el català deixarà de ser un requisit per accedir a l'administració. L'OCB va presentar 12.000 al·legacions i ahir va demanar que els diputats, que aviat hauran de ratificar aquesta normativa al Parlament, hi votin en contra. “Lesiona greument els drets civils dels ciutadans”, manté el manifest que es va llegir en la manifestació. A més, hi ha una altra amenaça: la possibilitat que el PP derogui el “decret de mínims”, que garanteix la presència del català, almenys en un 50% de l'ensenyament.

Les iniciatives també han rebut el rebuig d'alguns dirigents del PP. L'expresident balear Cristòfol Soler va participar en la marxa.

LES FRASES

El setge al català en els mitjans de comunicació i a l'administració ha començat i es prepara la persecució del català a les escoles
Aquesta manifestació no és el final de res, sinó l'inici d'una nova actitud en defensa del català
Jaume Mateu
PRESIDENT OBRA CULTURAL BALEAR
El PP vol destruir la nostra identitat a les Illes i al País Valencià mentre pacta amb CiU al Principat
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.