Política

El partit de Cascos retrocedeix però suma amb el PP

Victòria amarga dels socialistes asturians, pendents dels pactes postelectorals

UPD entra a la junta però no és clau

La repetició de les eleccions asturianes ha fet retrocedir tres escons el partit de l'exdirigent popular Francisco Álvarez-Cascos. El Foro va obtenir ahir tretze diputats i suma majoria absoluta a la Junta General del principat amb els deu escons del PP (que queda igual). L'estratègia de Mariano Rajoy de situar com a cap de cartell Mercedes Fernández, una persona menys llunyana a Álvarez-Cascos, podria donar fruits en el joc dels pactes postelectorals que s'obre a partir d'ara.

A diferència del maig de l'any passat, els vencedors de la contesa són els socialistes –en vots i escons–, que obtenen l'única victòria del cicle electoral autonòmic. Javier Fernández només podrà governar si el Foro i el PP superen les seves diferències i no li fan la pinça. Els setze diputats del PSOE (que en suma un) i els cinc d'IU no arriben a la barrera dels 23 de la majoria absoluta.

En algun moment de l'escrutini, UPD –que va aconseguir superar el 3% dels sufragis per entrar al Parlament regional i va esgarrapar un escó– s'entreveia com la força clau per a la governabilitat del principat, però les expectatives de la formació de Rosa Díez d'actuar de frontissa es van acabar frustrant.

Rècord d'abstenció

La participació va baixar més d'onze punts respecte al 2011 i va assolir el 55,76%, la més baixa de la història en unes autonòmiques asturianes. El govern ho atribuïa en part al canvi horari i al fet que no coincidien amb les eleccions municipals.

Álvarez-Cascos es va veure obligat a dissoldre la junta, ja que governava en minoria i no va poder pactar els comptes amb ningú. Els d'ahir eren els primers comicis anticipats asturians.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.