Política

Hisenda pròpia

Mas defensa que Catalunya ha de recaptar igualment tots els impostos si fracassa l'intent d'acordar amb Madrid el pacte fiscal

Sentencia que Catalunya vol disposar dels “mateixos poders que té qualsevol estat”

Per la via del pacte o la del fet. El president de la Generalitat, Artur Mas, va sentenciar ahir que si fracassa l'intent d'acordar amb el govern espanyol el pacte fiscal, Catalunya haurà “de construir” igualment “la seva hisenda pròpia”. Era el colofó discursiu del congrés de CDC: l'anunci de la insubmissió fiscal. En la clausura de la històrica desinhibició independentista del partit, Mas va anunciar que tirarà pel dret digui el que digui Madrid. La revelació arribava després que el nou full de ruta sobiranista (que també preveu un possible referèndum d'autodeterminació) rebés l'aval pràcticament unànime dels delegats, i de la proclamació del relleu de Mas per Oriol Pujol, que va obtenir un ampli suport de les bases a les urnes (un 97,81%).

Mas donava a entendre que ja té un pla B per al pacte fiscal relligant el partit amb l'acció al govern. De fet, va aclarir que llançava el desafiament en la seva doble condició de president de CDC i president de la Generalitat. D'aquesta manera, insinuava que, un cop feta la passa endavant, no modularà el discurs en funció de si parla en nom d'una entitat o de l'altra.

El preludi de tot plegat el verbalitzava divendres l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol: s'acosten temps de confrontació amb l'Estat espanyol. Mas començava a advertir ahir del complex escenari polític que s'obrirà si des de la plaça Sant Jaume aplica amb coherència el discurs independentista que ha assumit Convergència en el congrés de Reus. Mas va assegurar que esgotarà totes les vies de diàleg amb Madrid, tot i que les sap difícils, però “en qualsevol cas” la negativa de Mariano Rajoy no aturarà l'aspiració catalana a la independència econòmica. Una possible via per exercir el que a la pràctica seria la insubmissió fiscal podria consistir en l'aprovació d'una llei catalana perquè els ciutadans paguin els seus impostos a la Generalitat en comptes de fer-ho a la Hisenda estatal. L'alternativa entronca amb el reclam llançat, des de la societat civil, per Òmnium Cultural, i amb iniciatives ja empreses per ciutadans com ara Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, restauradors del Priorat. Arribats a aquest punt, Mas aclaria que planteja la reivindicació del pacte fiscal com un exercici d'“afirmació pròpia” i no amb “voluntat de confrontació” o “amenaça”. Però la “nova estratègia” de CDC prioritza “el dret” de Catalunya “a existir i a progressar”.

Abans d'encetar la negociació amb el govern espanyol, tanmateix, Mas va tornar a demanar el suport de totes les forces catalanes, aprofitant que dirigents de tots els partits assistien al tancament del congrés convergent. També n'hi havia d'Unió, que difícilment compartirà la consagració sobiranista convergent. No hi havia Josep Antoni Duran i Lleida, però sí Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega; ell, conseller, i ella, vicepresidenta del govern de Mas.

També un referèndum

El control dels impostos que paguen els catalans és un esglaó en la transició nacional cap a l'estat propi definida en el congrés. Mas va insistir que l'horitzó final és equiparar l'autogovern català al de la resta de membres de la Unió Europea: “Catalunya vol els mateixos poders que té qualsevol estat.” Mas no en va parlar, però per arribar-hi CDC no renuncia a exercir el dret a l'autodeterminació. La ponència estratègica també recull, fruit de la transacció d'una esmena, que el rebuig espanyol al pacte fiscal “seria la condició necessària i suficient per convocar un referèndum d'autodeterminació”.

Progrés social

Per Mas, el progrés nacional i el social són indissociables: “Catalunya podria pagar-se l'estat del benestar actual i bastant millor.” El president de CDC va agrair als delegats que no hagin fet sang amb les retallades que CiU ha executat des de l'executiu. Entrant en el debat social, va subratllar que “superar la crisi i lluitar contra l'empobriment de Catalunya” és un “compromís sagrat” assumit pel partit en el congrés. Mas va assenyalar que l'ascensor social s'ha aturat i que ha de tornar a funcionar gràcies a la millora de la formació dels ciutadans i d'un necessari esperit emprenedor. També va fer un al·legat per la internacionalització de l'economia catalana perquè “un país tancat està condemnat a fracassar”.

De nou, el president de CDC va insistir en la seva voluntat d'aglutinar el gros dels catalans a l'entorn d'aquest projecte nacional que ha apujat el llistó fins a l'estat propi. Es tracta d'identificar, diu, reptes “de país” i construir “majories importants” que els facin possibles.

Que ningú hi vegi una voluntat de confrontació [...]. Catalunya reclama el dret a existir i a progressar
Ens hem passat dècades pensant que l'Estat espanyol ens podia respectar el dret a ser. No hi hem regatejat esforços
Si Europa no arriba a ser els Estats Units d'Europa, Catalunya vol els mateixos poders que té qualsevol estat
En qualsevol cas, Catalunya ha de construir la seva hisenda pròpia. Tots els països normals del món en tenen

Castellà ho veu compatible

Una de les incògnites del congrés de CDC és quina serà la reacció del seu soci d'Unió al gir cap a l'estat propi. En espera d'un pronunciament de Josep Antoni Duran i Lleida, el secretari general d'Universitats i membre del comitè de govern d'UDC, Antoni Castellà, considera que el nou rumb de Convergència és “absolutament compatible” amb el model confederal que defensen els socialcristians. Castellà va recordar que, cada quatre anys, celebren els seus respectius congressos, i “a partir d'aquí s'encaixen” les conclusions.

Precisament, el màxim òrgan de decisió de Convergència va acordar que es proposi la creació, abans del juliol del 2013, d'una comissió mixta amb Unió que s'encarregui de resoldre els conflictes en la confecció de les candidatures per a les eleccions municipals. L'òrgan acordat gràcies a una esmena incorporada a la ponència d'organització establirà criteris per determinar a quin dels dos partits correspon fixar el cap de llista i decidirà a qui li toca designar-lo quan no hi hagi acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.