Política

Onada d'arrestos en cercles extremistes islàmics a França

La policia deté disset sospitosos vinculats al salafisme radical a Tolosa, Nantes, París, Lió i Niça

Sarkozy desvincula l'operació dels atemptats de Merah però la resta de candidats presidencials veuen “oportunisme” en la batuda

Disset persones detingudes, cinc fusells requisats, i un grapat de kalàixnikovs i pistoles confiscades. Aquest és el balanç de l'operació que ahir a primera hora va dur a terme la policia francesa contra els cercles salafistes de Tolosa, principalment, però també de París, Nantes, Lió i Niça. Les detencions arriben l'endemà de l'enterrament del gihadista Mohamed Merah, responsable dels set assassinats a Tolosa i Montalban que van commocionar el país a mitjan mes.

Segons el president Sarkozy, entrevistat per Europe 1 poc després que es fes pública l'operació, els arrestos no estan directament vinculats als atemptats de Tolosa, sinó que s'emmarquen en un seguit d'operacions antiterroristes destinades a “expulsar del territori francès un determinat nombre de gent” vinculada als moviments islamistes radicals. Entre els detinguts, el cap més visible és el de Mohamed Achamlane, líder del grup salafista Forsane Alizza, amb base a Nantes i il·legalitzat des del gener per la seva defensa oberta de la guerra santa. Al seu web, tancat des que es va dissoldre l'organització, reclamaven la filiació expressa de “soldats” per a la causa gihadista. En relació amb els arguments jurídics que avalen l'operació, el ministre d'Interior, Claude Guéant, no va esclarir què se'ls imputa, més enllà que els arrestats “havien rebut entrenament de caràcter paramilitar” a països amb fort arrelament gihadista com ara l'Afganistan, l'Iraq i Síria.

L'exhibició de força, filmada i fotografiada amb detall, ha despertat suspicàcies polítiques entre la resta de candidats a la presidència, que critiquen l'oportunisme polític de l'operació. Els socialistes han retret a Sarkozy que s'hagi convertit “en el cap de l'autoritat judicial”, mentre que l'ultradretà Front National, sempre menys subtil, ha dit que “esperar l'horror de la matança de Tolosa per començar a actuar demostra cinisme i oportunisme”.

LA XIFRA

8
punts
d'avantatge manté Hollande sobre Sarkozy en la segona volta de les presidencials, segons Ifop Fiducial.

LA FRASE

Esperar l'horror de la matança de Tolosa per començar a actuar demostra cinisme i oportunisme
Steeve Briois
SECRETARI GENERAL DEL FRONT NATIONAL

Presó per apologia de Merah

xavier orri

Mohamed Ghezali, amic de Mohamed Merah, el gihadista responsable dels set assassinats a Tolosa i Montalban, ha estat condemnat a tres mesos de pena de presó per un delicte d'apologia del terrorisme i incitació a l'odi racial. Els fets van passar poques hores després que el pistoler de Tolosa fos mort a trets, el dimecres 22 de març. Ghezali, un jove de 20 anys del mateix barri que Merah, va acostar-se a un control policial reivindicant els crims del seu amic i insultant els agents. “El meu col·lega Mohamed és un home, un home de veritat. [És una] llàstima que no hagi tingut temps d'acabar la feina. [...] Ara us feu els llestos però davant del Mohamed us ho fèieu a sobre”, va dir als policies, segons recull el diari La Dépêche du Midi. Tot i que es va desdir d'aquests comentaris durant la declaració davant del jutge, a qui va assegurar que considera “inacceptables” els crims de Merah, la fiscalia va demanar una severa pena de nou mesos de presó argüint “l'extrema gravetat dels actes comesos”, en paraules del fiscal de Tolosa, Michel Valet. Tot i la vocació exemplificant de la condemna, Ghezali no ha ingressat encara a la presó perquè el tribunal no va emetre el mandat d'encarcerament durant l'audiència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.