Política

Perpinyà canta pel català

El rècord del món de ‘lipdub' ha estat batut amb una participació de 7.150 persones

L'acte de Perpinyà s'emmarcava en una jornada arreu de l'estat francès per demanar drets oficials per les llengües minoritzades

Abans de començar el lipdub ja havien guanyat. Abans de fer el recompte la societat nord-catalana ja s'havia mobilitzat més que mai. Centenars de responsables polítics, sindicals, esportius, culturals, havien fet crides a mobilitzar-se perquè “França reconegui els drets del català”. Alcaldes com els de Perpinyà i Argelers, senadors i tota mena de càrrecs electes de dreta i esquerra, president i jugadors de la USAP i els Dracs, escriptors, pintors i cantants, catalans o francòfons, van enregistrar petits clips de vídeo per anunciar-ho. I el resultat va ser 7.150 persones presents ahir entre les dues i les cinc de la tarda. La mobilització més gran que s'ha vist mai a la Catalunya del Nord en defensa de la llengua del país i per cantar la cançó Parlem català de Jordi Barre amb arranjaments del DJ Raph Dumas.

Rècord del món

Per aconseguir el rècord calia superar les 5.770 persones, del lipdub per la independència gravat a Vic. Els realitzadors del de Vic han participat també en el de Perpinyà en col·laboració amb la Federació per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes de Catalunya del Nord, entitat que federa més d'un centenar d'associacions culturals. La xifra ha estat superada, tot i que en el primer enregistrament, passades les dues de la tarda, “no hi havia més de quatre mil participants”, segons la policia. Es van fer fins a quatre gravacions i el pic màxim de participants es podia situar a les quatre de la tarda.

Si el tema de l'ús real del català no havia interessat gens, fins ara, els mitjans públics i privats francesos, ara que es reivindica que s'obrin al català es justifiquen afirmant que “el català només el parla un 16 per cent de la població”. Es tracta una dada extreta d'una enquesta d'usos lingüístics a la Catalunya del Nord que va realitzar l'any 2004 Política Lingüística de la Generalitat.

Arreu de l'Estat francès

El mateix dia que a Perpinyà, als altres pobles amb llengua pròpia de l'Estat francès hi havia mobilitzacions. En la manifestació de Tolosa de Llenguadoc per l'occità hi van participar entre 25.000 i 35.000 persones, segons el setmanari occità La Setmana. En el conjunt de l'Estat el nombre de manifestants “ha estat de desenes de milers” segons la ràdio pública francesa. Els candidats a l'elecció presidencial han fet saber la seva posició. Entre els principals candidats, Nicolas Sarkozy i Jean-Luc Mélenchon (extrema esquerra sobiranista) s'han declarat contra qualsevol dret per les llengües. El socialista François Hollande, el centrista François Bayrou i l'ecologista Eva Joly s'hi mostren favorables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.