Política

Interior crearà un web per facilitar la identificació de persones que participin en aldarulls

Felip Puig demana revisar les lleis de reunió i d'enjudiciament criminal

El conseller proposa crear una fiscalia específica per als casos d'ordre públic

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha presentat aquest dimarts una bateria de mesures per fer front a l'“eclosió definitiva” del fenomen de violència urbana a Barcelona.

Entre altres, el conseller demanat que es creï una fiscalia específica per als casos d'ordre públic, i que es reformin el codi penal i lleis com la de reunió o la d'enjudiciament criminal. Puig ha dit que estudia demanar penes equiparables a les que contempla el codi penal per a la kale borroka i, pel que fa a la llei d'enjudiciament criminal, fer créixer el nombre d'interlocutòries de presó preventiva.

A banda de les penes privatives de llibertat, Puig també estudia la manera de tirar endavant altres “restriccions”. El conseller ha parlat d'“ordres d'allunyament”, requeriments per presentar-se a les comissaries o la imposició de penes de treball en benefici de la comunitat. Un altre aspecte que ha mencionat el conseller és la regulació de l'ús de les màscares en manifestacions.

Puig també ha plantejat elevar la responsabilitat exigida als grups que es consideri que contribueixen conscientment al desordre públic. A més, ha anunciat que es crearà un web on la població podrà identificar de manera anònima les persones que han participat en aldarulls. Interior també prepara un projecte de videovigilància que comportarà la instal·lació de més càmeres.

Per una altra banda, Puig ha fet referència a les detencions practicades el dia de la vaga general –79 en total– per exemplificar que la reacció de les institucions serà contundent. De fet, el govern es personarà com a acusació particular en les causes contra els detinguts del 29-M.

Qüestionat sobre per què va desestimar l'ajuda que va proposar el Ministeri de l'Interior abans de la vaga, ha explicat que l'oferiment “és habitual” però ha recordat que l'ordre públic és competència plena de la Generalitat. No ha descartat, però, comptar amb aquest reforç en el futur si es considera oportú.

Més resposta policial

El conseller ha afirmat que cal millorar la capacitat de resposta policial. En aquest sentit, Puig ha avançat que s'aprofundirà en l'intercanvi d'informació amb la resta de cossos de seguretat europeus, i ha advertit que es duran a terme “més identificacions preventives” i actuacions que seran “més selectives”.

La Brigada Mòbil (Brimo) –els coneguts com a antiavalots– comptarà amb un centenar de nous efectius. Si la prioritat amb la darrera fornada de policies va ser engreixar les files del territori, ara ho seran les unitats centrals, les d'investigació criminal i la Brimo. En aquest sentit, Puig ha remarcat que es reforçarà la recent creada unitat central d'informació d'ordre públic.

Puig reclama “una certa reacció col·lectiva”

El conseller ha reclamat al final de la seva intervenció “una certa reacció col·lectiva” perquè, segons considera, el rebuig dels aldarulls per part de la societat contribuirà en bona mesura a evitar que es facin crònics. En aquest sentit, Puig ha criticat –com ja va fer fa un any quan va néixer el moviment 15-M– que certs intel·lectuals practiquin una “certa connivència amb els violents”.

El conseller preveu traslladar al Parlament un debat sobre aquesta qüestió, i ha anunciat que convocarà pròximament el Consell de Seguretat de Catalunya i la junta local de seguretat local de Barcelona per tractar el fenomen de manera monogràfica en els dos fòrums.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.