Política

Veray veu un bon pressupost malgrat les retallades

El PSC qualifica el pressupost d'“engany massiu i incompliment de les promeses electorals”

CiU veu les magres partides per a Girona com “el fracàs del PP gironí com a interlocutor amb l'Estat”

El PP va defensar ahir l'impacte del pressupost de l'Estat per a les comarques gironines, malgrat els ajustos que s'han fet en els números de l'Estat. La diputada Concepció Veray va afirmar que tot i l'austeritat “complim el que vam dir, que posaríem altra vegada les comarques gironines com una prioritat de l'Estat”. I és que les comparacions amb l'anterior govern del PSOE van ser constants. Per exemple, va afirmar que malgrat reduir la inversió directa, “el PSOE només va invertir 26 dels 71 milions que tenia pressupostats, mentre que –va dir– nosaltres complirem els 56 que hem marcat”. Entre les obres, va destacar el tram de l'N-II entre Sils i Caldes per aquest any i el Sils-Maçanet per al vinent: “Ara és important prioritzar, i ho fem en el sud, però deixem la resta de trams amb partides obertes per anar-hi treballant, com en altres carreteres.” Veray va destacar sobretot la mesura per la categoria de l'aeroport, i va dir: “Ha sigut gràcies a una feina molt intensa aquesta setmana de tot el grup popular, perquè era un tema vital per a les comarques gironines i per al sector turístic.” A més, va valorar l'augment del diferencial respecte de Barcelona, que creu que ha d'ajudar l'aeroport a atraure més companyies.

“Engany”, pel PSC

El diputat gironí al Congrés del PSC Àlex Sáez va qualificar els pressupostos de l'Estat d'“engany massiu als gironins i un incompliment dels compromisos electorals del PP”. Segons càlculs dels mateixos socialistes, el pressupost estatal suposarà una rebaixa del 55% d'inversió de la demarcació respecte de l'any passat, un fet que, per Sáez, “farà que torni el període negre i fosc per a les comarques gironines pel que fa a inversions”. El diputat socialista va destacar “les males notícies” pel que fa al desdoblament de l'N-II, ja que malgrat “l'indult parcial” del tram Sils Caldes, Sáez va afirmar: “Volíem que en aquests pressupostos també hi hagués el Tordera-Maçanet i el Maçanet-Sils i del tram nord tampoc en tenim cap notícia.” Per tot plegat, el PSC veu “manca de voluntat política per desdoblar” l'N-II.

En la valoració, Sáez també va mostrar-se “sorprès” pel que fet que “no es reflecteixin projectes prioritaris com l'A-26 ni l'eix pirinenc, ni tampoc hi ha notícies del tren convencional”. Pel que fa a la inversió a l'aeroport de Girona, Sáez se'n malfia i augura la voluntat d'Aena de “mantenir els aeroports rendibles per si més endavant els vols posar a la venda i privatitzar-lo”. Tenint en compte l'incompliment amb els compromisos amb Catalunya, el PSC demana a CiU que “posi fi a l'ambigüitat i parli clar”. El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, va subratllar que els pressupostos “amaguen la voluntat d'aprimar l'Estat i prioritzar el mercat”, recordant que només amb austeritat “no ens en sortirem”.

Fracàs de Veray, per CiU

El diputat de CiU Jordi Xuclà, acompanyat de la també diputada Montse Surroca i el senador Joan Bagué, va qualificar els pressupostos estatals com la prova més ferma del “fracàs del PP gironí en la seva capacitat d'influència davant l'Estat i del conjunt del PP”. En la primera anàlisi, Xuclà considera que ha estat “sortir del foc dels socialistes per caure a les brases del PP, però cremen totes dues igual”. Amb aquesta imatge tan clara, CiU lamenta que no hi hagi “partides importants” per al desdoblament de l'N-II de Maçanet a Tordera i recorda que el tram amb partida de Sils a Caldes “era un compromís de l'anterior govern”, i veuen difícil que s'acompleixi l'objectiu de desdoblar l'N-II en aquest mandat. No veuen partides suficients per a l'eix pirinenc i destaquen els 0 euros per la via Barcelona-Puigcerdà. Pel que fa als 194 milions del TAV, Xuclà critica l'aturada de sis mesos que endarrerià la posada en marxa de la infraestructura. CiU garanteix que l'acord per mantenir les taxes el van obtenir ells de la ministra i ho veuen com una de les poques notícies del pressupost.

Els nacionalistes lamenten que “el PP triés anar en solitari, en comptes de fer un treball silenciós però conjunt amb tots els diputats gironins per aconseguir uns bons pressupostos per a les comarques gironines”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.