Política

Borrell dimiteix per no haver informat del seu sou

El rector de l'Institut Universitari Europeu posa el seu càrrec a disposició de la institució

Admet no haver dit que cobra 300.000 euros l'any d'Abengoa

El socialista Josep Borrell ha hagut de dimitir com a rector de l'Institut Universitari Europeu per haver-se “oblidat” de declarar que també cobra de la companyia energètica Abengoa. L'expresident de l'eurocambra i exministre de Felipe González va posar ahir el seu càrrec a disposició del consell superior d'aquesta institució, que en els seus estatuts prohibeix al rector cobrar cap altre salari sense autorització prèvia. Borrell va ingressar l'any passat 300.000 euros per fer de conseller independent de la gasista andalusa i 300.000 més el 2010, però ha comès la “lleugeresa” de no haver-ne informat l'Institut, segons admet en la carta de dimissió.

Borrell dirigeix des del gener del 2010 aquest centre educatiu i d'investigació especialitzat en estudis de postgrau, fundat per la UE el 1972, amb seu a Florència i uns 750 estudiants. El consell superior de l'Institut, un consell d'administració format pels representants de 19 estats membres europeus i que actualment presideix Estònia, haurà de decidir en els pròxims dies si accepta o no la dimissió.

L'exministre del PSOE i fugaç excap de l'oposició a Aznar assumeix la seva responsabilitat en la carta que ha enviat al consell superior del centre i admet la “lleugeresa”, segons citaven ahir els diaris italians La Repubblica i La Nazione, d'haver-se “oblidat” de declarar els 600.000 euros ingressats com a conseller d'Abengoa. Borrell ha optat per renunciar al càrrec després que alguns responsables de l'Institut hagin llegit a la premsa espanyola una informació sobre la seva retribució a l'energètica: tant l'any passat com l'anterior, va cobrar 200.000 euros en dietes i 100.000 més pel fet de pertànyer a comissions del consell de l'energètica. Ara els 19 responsables del consell superior discutiran si accepten la renúncia o passen per alt l'oblit.

Borrell va aterrar a Florència pocs mesos després de plegar com a eurodiputat, després de les eleccions de juny del 2009, i d'haver presidit el Parlament Europeu, de juliol del 2004 a gener del 2007. Elegit candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol el 1998 –després de derrotar Almunia–, va haver de plegar per les pressions internes i la seva implicació en l'escàndol Aguiar-Huguet, dos col·laboradors de quan era secretari d'estat d'Hisenda. L'Institut Universitari Europeu és també la seu del Centre Robert Schuman.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.