Política

Mas-Colell llima asprors amb Montoro en una visita llampec

El conseller es desplaça a Madrid per reunir-se amb l'equip d'Hisenda l'endemà de la disputa per l'incompliment de l'Estatut en inversions

CiU insinua l'opció de dur Rajoy als tribunals mentre negocia per rescatar el deute en un mes

Els desafiaments públics es resolen sovint en una reunió discreta, per llimar asprors lluny dels flaixos, i el TGV que connecta Barcelona i Madrid en dues hores i mitja és aleshores una via diplomàtica més directa que despenjar el telèfon. L'endemà que la Generalitat comprovés amb sorpresa i estupor que el pressupost estatal del 2012 retalla un 55% la inversió a Catalunya i fixa un vistós zero a la partida que hauria de satisfer la disposició addicional tercera de l'Estatut, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va desplaçar a Madrid en una visita llampec de poques hores per reunir-se amb l'equip d'Hisenda que dirigeix el ministre Cristóbal Montoro.

Viatjant amb un bitllet de tren de classe turista, el titular d'Economia de la Generalitat va arribar a Madrid a dos quarts de dues de la tarda i va tornar a Barcelona abans del vespre. En declaracions a aquest diari, Mas-Colell va admetre que amb el seu viatge llampec pretenia “fer gestions”, però alhora va negar que el gest pugui ser interpretat com un acostament al govern de Mariano Rajoy pensant en la tramitació al Congrés d'uns comptes que la UE exigeix per la via urgent. “Em remeto a l'opinió que va reflectir el portaveu del govern [Francesc Homs] en el sentit que no ens agraden gens, l'opinió segueix valent”, va afirmar.

Que el govern estatal no consigni els diners de la disposició addicional tercera –219 milions del 2009 i els 759 del 2008– no és innocu pel dèficit, perquè el govern català en teoria elabora els comptes i l'horitzó de contenció del dèficit del 3,29% a l'1,5% del PIB anotant aquests ingressos com a pendents de cobrament. De fet, la comptabilitat amb què treballa Montoro imputa ara a Catalunya un dèficit del 3,72% i no del 3,29% precisament per no reconèixer els 759 milions del 2008 que Mas-Colell ja descompta i s'anota. Al marge de les dècimes en disputa, el conseller reafirmava ahir que “la relació amb l'equip de Montoro sempre ha sigut correcta i ho continua sent”.

Si Mas-Colell explorava la via del diàleg discret a Madrid, el portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, es donava vint dies per negociar. “El partit ha començat i la nostra obligació és negociar, tenim temps fins al 24 d'abril”, va dir a RAC1. La data no és casual: és l'últim dia per registrar esmenes a la totalitat dels comptes. El PNB avançava ahir que en presentarà, així que Rajoy, amb majoria absoluta, només té CiU com a soci per compartir el pressupost més impopular de la democràcia.

A la pregunta de si duria Rajoy als tribunals si al final no paga, Sánchez Llibre no ho va descartar: “La decisió competeix al govern, que segur que actuarà en conseqüència. Això ho defensarem, ens hi deixarem la pell negociant i si no ens en sortim haurem d'activar tots els mecanismes al nostre abast per reclamar aquests diners.” En tot cas, el PSC ja va dir ahir que si el govern ho fa, tindrà el seu suport.

LA DATA

24.04.12
és l'últim dia
per registrar les esmenes a la totalitat dels pressupostos i CiU pressiona Rajoy amb aquesta data límit.

Rajoy: “L'alternativa era pitjor”

Un dilema tenalla Mariano Rajoy: els pressupostos del 2012 són el seu tallafocs per evitar el risc d'intervenció de l'economia espanyola, però el simple fet d'esmentar la paraula intervenció encara despertaria més la voracitat dels insaciables mercats. Amb calculada ambigüitat, el president espanyol va voler anar ahir més lluny que mai. “Els pressupostos són durs, desagradables, incòmodes, no agraden ningú, però hem hagut de fer-ho perquè l'alternativa era infinitament pitjor”, va advertir amb tota la solemnitat.

L'avís fet ahir a Antequera (Màlaga) és una mostra més del tràngol que suposa per a Rajoy fer un ajust de 27.300 milions, però la seva al·lusió a “l'alternativa infinitament pitjor” és l'eufemisme més cru per invocar la intervenció que ha utilitzat en cent dies de govern. A l'hora de repartir culpes, Rajoy mirava al llegat que ha rebut del PSOE. “Em sorprèn que aquells que amb les seves polítiques ens han portat fins aquí no hagin comprès encara la situació en què ens trobem i pretenguin que seguim fent el mateix que ells van fer per col·locar-nos en una situació impossible”, denunciava Rajoy.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.