Política

De Guindos anuncia noves retallades en educació i sanitat

El ministre d'Economia reitera que el govern espanyol no canviarà la reforma laboral i defensa l'amnistia fiscal en una entrevista en un diari alemany

L'executiu de Mariano Rajoy també prepara mesures per al mercat de lloguers, la liberalització del comerç i els serveis professionals

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, està convençut que Espanya aconseguirà superar la crisi financera i pressupostària “per la seva pròpia força” i aconseguirà sortir-ne “reforçada” i tornarà a créixer a mitjà termini, en una entrevista al diari alemany Frankfurter Allgemeine. També reitera que el govern espanyol no canviarà la reforma laboral i defensa l'amnistia fiscal.

Així mateix, De Guindos ha anunciat que les pròximes reformes que posarà en marxa l'executiu de Mariano Rajoy estaran centrades en els serveis públics, especialment en sanitat i educació. Això suposarà, assenyala el ministre a l'entrevista, “una racionalització de la despesa de les comunitats autònomes”. L'executiu també prepara mesures per millorar el funcionament dels mercats, que inclouran el mercat de lloguers, la liberalització del comerç i els serveis professionals”.

De Guindos també al·ludeix a les reformes del sector bancari, que “conduiran a la desaparició dels més febles” i a “un sector financer molt més sa i amb menys bancs però més forts”.

“Espanya és un país que ha comès errors en el passat i ha acumulat desequilibris. Ara està en el camí de la correcció de tots aquests problemes”, assegura el ministre. “Posarem en ordre els pressupostos públics. El nostre govern, elegit fa quatre mesos, té una majoria absoluta al parlament i un mandat clar per a l'estalvi i les reformes. Amb això ho aconseguirem”.

La culpa: del PSOE

De Guindos atribueix a l'herència deixada pel PSOE les retallades pressupostàries. “Per això hem de fer esforços suplementaris i a més enmig d'una recessió. Hem de recuperar sobretot la confiança en l'economia espanyola. Això vol dir no només aconseguir un dèficit del 5,3% aquest any, sinó del 3% el que ve. Estem compromesos amb aquesta meta”, explica el ministre espanyol d'Economia.

Després d'assegurar que aquesta cura no acabarà amb el pacient, reitera que el que està fent el PP “és absolutament necessari. Espanya té actualment un problema de finançament. Si els mercats no veuen una consolidació es podria encarir el finançament de l'estat. I això -continua- podria conduir a fer que també el sector privat tingués dificultats. Per això és imprescindible el control del dèficit”.

Pel que fa a l'increment de la prima de risc es mostra convençut que els mercats “reaccionaran positivament quan hagin estudiat amb precisió els nostres pressupostos”.

“Les primeres reaccions no es van produir perquè temien danys per al creixement econòmic. Per això el nostre govern ha de tirar endavant simultàniament les reformes en el mercat laboral, el sector bancari i en altres àrees per demostrar les pròximes setmanes que a mitjà termini podem tornar a créixer”, explica De Guindos.

Un any difícil

Pel que fa a les perspectives per al 2012 reconeix que “aquest any serà difícil. Però serà alhora l'any en què s'estableixin les bases per a la recuperació. El govern espanyol n'és conscient i no vol generar falses expectatives per a aquest any a la vista de la situació. Serà dur amb menys creixement i, lamentablement, amb més desocupació. Però establim les bases per a un millor any 2013”.

A l'hora de fer balanç dels 100 primers dies de govern, De Guindos comenta que s'ha aprovat una llei d'estabilitat “vàlida per a tots: govern central, autonomies i municipis”, s'ha afavorit “la liquiditat dels bancs” i s'ha aprovat una reforma del mercat laboral que “canvia un sistema en gran mesura responsable de l'elevada desocupació”. “Aquest és el punt feble de la nostra economia”, subratlla el ministre, que calcula que aquest any l'economia espanyola minvarà un 1,5% i espera que el pròxim la tendència s'inverteixi lleugerament a l'alça i “acabi el procés de destrucció de llocs de treball”.

Pel que fa a la vaga general subratlla que “sempre es tracta d'una derrota de tots”, expressa el seu “respecte al dret de vaga”, però assegura que el govern espanyol no cedirà a les pressions dels sindicats i rebutja les crítiques a l'amnistia fiscal davant la necessitat que Espanya busqui possibilitats “d'aconseguir ingressos per reduir el seu dèficit” i comenta que el govern de l'Estat ha de fer tot el possible per acabar amb l'economia submergida i el frau fiscal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.