Política

Egipte tanca amb noms d'última hora la llista de candidats presidencials

Els Germans Musulmans presenten un segon aspirant per por que anul·lin la seva primera opció

Els radicals de la Gamaa Islamiya no entren en la cursa

Al final seran 23 candidatures, set de les quals presentades ahir –últim dia del termini d'inscripció–, les que competiran en les eleccions de maig a la presidència d'Egipte. Entre aquestes candidatures d'última hora, destaca la de Mohamed Mursi, del partit Llibertat i Justícia i segon representant dels Germans Musulmans en la cursa presidencial.

La formació islamista ha passat en una setmana de perjurar que no presentaria cap presidenciable i expulsar els membres que hi volien aspirar, a tenir dos noms a la llista. La irrupció de Mursi es justifica, segons fonts del partit, perquè garanteix que els Germans Musulmans tindran una candidatura atès el risc que la de Khairat Shater pugui ser impugnada a causa dels antecedents penals que acumula aquest dirigent islamista.

No obstant això, el cartell més sonat, presentat també per sorpresa, és el d'Omar Suleiman, vicepresident de Mubàrak i antic cap dels serveis d'intel·ligència. Suleiman, que l'11 de febrer de 2011 anunciava la marxa de Mubàrak, presentava els papers quan faltaven només vint minuts perquè es tanqués el termini. La sorprenent entrada al ball d'aquesta figura prominent de la dictadura va fer que un diputat del Wasat presentés ahir una proposta de llei per apartar del poder tots aquells que hagin tingut càrrecs de responsabilitat en el règim els últims cinc anys.

Les pors van augmentar després que es plantegés de nou la possible exclusió, també per antecedents penals, del liberal Aiman Nour. Nour va estar empresonat durant gairebé quatre anys per haver gosat plantar cara electoral a Mubàrak en les presidencials del 2005, en les quals el règim el va acusar d'haver falsificat suports. La candidatura del salafista Hazem Abu Ismail, la que fins ara ha recollit més adhesions populars, també podria córrer el perill de ser invalidada a causa de la nacionalitat nord-americana de la seva mare. Finalment, Sawfat Hegazi, líder de la Gamaa Islamiya (considerada grup terrorista pels EUA i la UE), no es presentarà, en contra del que s'havia especulat. Sí que ho fa l'advocat Mortada Mansour, que es va absentar del judici per organitzar els atacs als manifestants de la plaça Tahrir del febrer de 2011 (conegut com “la batalla dels camells”) per, precisament, presentar-se als comicis.

LA XIFRA

26
candidats
es presenten als comicis presidencials del 24 i 25 de maig (primera volta) i 16 i 17 de juny (segona volta).
Les claus

Islamistes i militars, desconfiança històrica

M.A

La candidatura d'Omar Suleiman, cap dels serveis secrets amb Hosni Mubàrak i conegut popularment com a “torturador en cap”, i les dues que presenten els Germans Musulmans reprodueixen a escala electoral l'enfrontament que mantenen islamistes i representants de l'antic règim. I és que una no s'entén sense les altres dues.

Els imprevisibles moviments polítics de l'última setmana arriben després d'una escalada verbal entre islamistes i militars sense precedents des de l'alçament popular del 25 de gener de 2011. En les recents proclames amenaçadores dels militars, hi ha qui hi veia la mà d'un Suleiman treballant des de l'ombra. La resposta de la germandat: la presentació del candidat Khairat Shater. Després, el mateix Suleiman fent-se pregar per entrar en la contesa electoral. I les pors d'última hora dels Germans que els invalidin la candidatura de Shater, fet que els obliga a recórrer al comodí de Mursi per assegurar-se que estaran en la lluita pel tron faraònic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.