Política

maresme

Roben la bandera espanyola de l'ajuntament de Sant Pol

Uns desconeguts la despengen del balcó aprofitant que la policia feia un control d'alcoholèmia

Ara fa prop d'un mes que la van cremar després que una sentència obligués a posar-la al balcó

Un altre cop. La bandera espanyola que onejava al centre del balcó de l'ajuntament ha tornat a desaparèixer. En aquesta ocasió, però, no ha estat cremada, sinó que simplement l'han despenjat i se l'han endut aprofitant que la policia local, que es troba al costat de l'edifici consistorial, era fora de la seu fent un control d'alcoholèmia. L'acció es va dur a terme dissabte a la nit, i no hi ha, ara per ara, cap testimoni de l'acció. La hipòtesi amb què es treballa és que una o diverses persones van utilitzar una escala per enfilar-se fins al balcó, van deslligar la corda del pal, i van estirar la bandera des de la plaça.

Primer, cremada

Un treball net i polit en contraposició a l'actuació del dia 28 de febrer, en el decurs de la qual uns desconeguts van calar foc a la rojigualda i també en van cremar el pal. Alguns dies abans també l'havien intentat cremar llençant-hi pilotes de tennis en flames. El govern en minoria de CiU va penjar la bandera 24 hores després de l'incident. El rebuig de la bandera espanyola a Sant Pol s'havia deixat sentir després d'haver-se conegut la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava el consistori a aplicar la llei de banderes i col·locar, “en un lloc ben visible”, el símbol espanyol, i d'haver anunciat la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que seria “inflexible” amb els ajuntaments que no pengessin la bandera als edificis oficials.

Obres al balcó

L'alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido (CiU), va explicar ahir que la policia local ha aixecat acta dels fets i ha traslladat la denúncia als Mossos d'Esquadra. “Ja havíem superat l'episodi de la crema, i ara, tornem-hi”, es va queixar. “I no en tenim cap altra per substituir-la, o sigui que haurem de comprar una bandera nova”, hi va afegir. Tot i això, Garrido va anunciar que, tenint en compte l'inici immediat de la remodelació del balcó de l'edifici municipal un cop aprovat el pressupost d'aquest any, es despenjaran les dues banderes que hi resten: la senyera i la del municipi, i no se'n tornarà a posar cap fins que les obres s'hagin enllestit del tot. L'alcaldessa preveu el termini s'allargui fins a l'estiu.

D'altra banda, durant aquest període, s'estudiarà “un sistema nou que dificulti l'accessibilitat a les banderes des de l'exterior”. En aquest sentit, s'estudia, entre d'altres, la possibilitat de col·locar-les al capdamunt de l'edifici, tal com fan altres consistoris: “No podem estar pendents de si tornen a robar la bandera, i anar-ne comprant una cada cop que desapareix.”

El robatori de la rojigualda a Sant Pol coincideix en el temps amb les declaracions fetes dissabte per De los Llanos de Luna a la Cope, en què, entre altres comentaris, va deplorar la “moda creixent” a favor del sobiranisme a Catalunya que sembla haver arribat també fins a CiU després del congrés en què es va marcar com a horitzó la consecució d'un estat propi. La delegada també va opinar que la independència catalana “convertiria una de les comunitats més riques d'Espanya en un dels països més pobres d'Europa”.

LA XIFRA

39
dies
ha penjat la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament un cop restituïda després de ser cremada.

LA FRASE

Haurem d'estudiar un sistema nou que dificulti l'accessibilitat a les banderes des de l'exterior
Montserrat Garrido
ALCALDESSA DE SANT POL DE MAR (CiU)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.