Política

La dignitat de pagar a casa

Una desena d'empresaris i autònoms certifiquen el pagament de l'IVA a l'Agència Tributària Catalana i seran insubmisos amb Espanya

Economia estudia el cas, però admet que la llei estatal els deixa poc marge d'actuació

“Dignitat democràtica.” Aquesta és la sensació que tenien ahir la desena d'empresaris i autònoms que van ingressar l'IVA a l'Agència Tributària Catalana i simbòlicament es van declarar insubmisos fiscals amb l'Estat espanyol. “Els diners s'han de quedar aquí”, asseguraven. Aquesta rebel·lió, però, no serà efectiva fins al 20 d'abril, que és quan venç legalment el termini per pagar a la hisenda espanyola.

Però ahir tots es mostraven exultants perquè havien fet “un pas endavant”. Com vaticinava Andreu Bartolomé, el restaurador del Priorat que abandera la campanya Diem prou, s'ha acabat l'etapa de “reivindicacions” i comença la de les “accions”. Una opinió semblant tenia Marta Manlleu, una jubilada de Barcelona, que també s'ha afegit a la iniciativa: “En aquest país ens falten diners, i molts dels que paguem no tornen. Això ha de canviar.”

Els treballadors de l'Agència Tributària van acceptar la documentació dels insubmisos –abans havien fet l'ingrés en una caixa–, tot i que l'ens no té competències per recaptar l'impost. Per tant, la pilota és ara a la teulada de la Generalitat, que haurà de decidir què fa amb aquests euros. Bartolomé es va queixar que el govern no els havia donat suport en cap moment ni tampoc els havia ofert cap “facilitat” per fer l'ingrés: “Estem convençuts que no hi ha cap poble del món on els ciutadans ho tinguin tan complicat per pagar.” Veient aquest panorama reconeix que tenen una certa “por” per la possibilitat que l'executiu català torni els diners a l'Estat. “Si passa, haurem d'actuar”, va alertar.

Economia estudiarà aquest cas, que es produeix per primer cop, però fonts del departament admeten que la llei actual els deixa sense gairebé cap marge d'actuació per quedar-se els diners. Per exemple, l'article 204 de l'Estatut determina que la gestió, la recaptació i la inspecció d'impostos com ara l'IVA són de titularitat estatal. Per tant, una de les possibilitats és que la Generalitat hagi d'informar l'Estat que ha rebut aquest ingrés.

Què farà Madrid?

Un cop presa aquesta decisió, ara s'haurà de veure com actua l'Estat contra els insubmisos, que s'exposen a rebre una sanció. Ahir, però, reiteraven que no feien “res d'il·legal”, sinó que simplement pagaven allà on tocava, al seu país.

Els promotors de Diem prou volen que l'acció d'ahir sigui la punta de llança de tot un conjunt de protestes. És per aquest motiu que avui organitzen una xerrada a Cornudella de Montsant (Priorat) en què exposaran altres mecanismes perquè tothom pugui practicar la insubmissió amb l'Estat espanyol –fins ara només s'ha fet amb l'IVA–. L'acte també suposarà el punt final d'un conjunt de conferències que els promotors de la campanya han dut a terme arreu del país per explicar el projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.