Política

Jutgen un autor de la Franja per textos satírics

Es fa la vista contra l'escriptor de Benavarri Manel Riu per haver criticat amb sorna un grup anticatalà de la Franja

L'escriptor i professor d'institut Manel Riu (Benavarri, Franja de Ponent, 1965) s'ha de presentar aquest matí a les deu als jutjats d'Osca per donar compte d'uns textos satírics que va escriure sobre l'associació anticatalana Facao (Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental), promotora del grup No Hablamos Catalán i dedicada a lluitar contra qualsevol intent de normalització de la llengua pròpia als pobles catalanoparlants administrats per Aragó.

La denúncia presentada per Facao es basa en textos diversos extrets del seu bloc d'internet i del llibre Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos), dietari satíric escrit conjuntament amb la seva dona, Mir Roy. Per exemple, en el llibre la protagonista explica que va a una conferència filològica de Facao i que s'hi va masturbar perquè s'avorria. En la denúncia, Facao posa aquesta invenció com si fossin paraules relatades seriosament per Riu. Un altre element denunciat és la frase de la protagonista del llibre en què ofereix les seves calces als responsables de l'entitat anticatalana. També considera motiu de denúncia el fet que Riu qualifiqui Facao de grup d'extrema dreta. L'entitat també acusa d'amenaces Riu per haver publicat al seu bloc una imatge d'una guillotina de tallar paper en un text on criticava la presència de Facao a la Fira de Montsó.

La denúncia s'havia presentat el 2008 també contra Natxo Sorolla, activista del Matarranya, i Artur Quintana, president d'Iniciativa Cultural de la Franja, també per haver publicat crítiques contra l'entitat. L'Audiència d'Osca va donar el vistiplau a la tramitació de la denúncia en el cas de Riu.

El denunciat s'ha mostrat tranquil sobre el judici. L'escrit inicial del fiscal desestima plenament l'acusació d'injúries i la d'amenaces i sosté que les expressions de Riu denunciades estan emparades per la lliberat d'expressió.

Manel Riu viu actualment a Tremp, on és professor d'institut i va ser regidor pel PSC. Ara milita a Solidaritat per la Independència i era el segon en la llista de la coalició ERC-Solidaritat del Pallars en les darreres municipals. Malgrat les denúncies no ha perdut l'humor i manté un bloc actiu on dirigeix els seus dards satírics als protagonistes de la política local de Tremp. Abans, al seu poble natal, Benavarri, va promoure el Consell per la Llengua i el Manifest de Benavarri, i va ser membre actiu de l'Institut d'Estudis Ribagorçans.

LA DATA

2008
És l'any
que el grup anticatalà Facao va presentar la denúncia contra Manel Riu i altres pels textos satírics.

En català, malgrat el jutge

Manel Riu no creu que la denúncia contra ell prosperi, però sí que la intenció del grup Facao no és guanyar els plets que presenten sinó promocionar l'entitat i sobretot amenaçar qui gosi criticar-ne l'activitat en el futur. Riu ha explicat a aquest diari pensa declarar en català, tot i que el jutge d'Osca que avui presidirà la vista contra ell l'ha avisat, a través del seu advocat, que “està obligat” a conèixer el castellà i per tant el jutjat no li posarà cap traductor si decideix fer-ho en una altra llengua. En tot cas, el jutge li permet portar el seu propi traductor. Manel Riu, nascut a Benavarri, a la demarcació d'Osca, ha anunciat que no ho veu necessari i pensa exercir el seu dret a declarar davant l'administració de justícia en la seva pròpia llengua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.