Política

CiU i ERC exhibeixen sintonia per obtenir la clau de la caixa

El govern i els republicans veuen les conclusions del Parlament sobre el pacte fiscal com el referent per negociar amb Madrid

Junqueras però també mostra un punt de recel i demana que les paraules es converteixen en fets

El govern pretén que el pacte fiscal es converteixi en l'eix central d'aquest segon tram de legislatura i el seu millor aliat és, de moment, Esquerra. Tot i que hi ha algunes divergències, ahir CiU i ERC van coincidir en una qüestió troncal: Catalunya ha de tenir la clau de la caixa. Un objectiu compartit que les formacions han repetit en diverses ocasions i que no és nou, però que ahir van bastir amb un to d'oficialitat a través de la reunió que van mantenir Artur Mas i Oriol Junqueras.

El president de la Generalitat i el líder dels republicans es van reunir durant una hora i mitja al Palau de la Generalitat en el marc de la ronda de contactes que l'executiu tindrà amb tots els grups per intentar articular una proposta de consens sobre el concert econòmic. ERC ha estat el primer de llista, un exemple de la transcendència que el govern vol donar a aquesta sintonia sobiranista.

Les dues parts van coincidir en la necessitat que Catalunya pugui decidir sobre tots els impostos i també en la prioritat d'accelerar la llei de consultes, que ara mateix s'està tramitant al Parlament. Un altre punt d'acord va ser que les conclusions sobre el concert que va elaborar una comissió parlamentària han de ser la base de la negociació amb Madrid. Tot i això les dues parts tampoc no perden de vista la proposta de finançament de l'Estatut aprovat en el Parlament l'any 2005 i que després no va reeixir.

Però ERC va demanar a Mas que concreti les seves intencions i va mostrar una certa cautela. Els republicans temen que el govern públicament digui que s'ha d'impulsar el pacte fiscal i després acabi negociant un “regateig” de xifres amb Madrid, una situació en la qual “ERC no hi serà”. En aquest context Junqueras va recordar que “l'experiència històrica” demostra que els nacionalistes conversen amb Esquerra i després pacten amb el PP. “La proximitat no es mesura amb paraules sinó amb fets”, va concloure.

LES FRASES

L'essència del que ens cal plantejar és assolir el que diu col·loquialment la clau de la caixa
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
O hi ha un canvi de model o ERC no hi serà. No volem cap regateig de quantitats amunt o avall
Oriol Junqueras
PRESIDENT ERC

Negociacions amb altres partits

En els propers dies s'acabarà concretant l'agenda per determinar les pròximes reunions que hi haurà entre Mas i la resta de líders de l'oposició. Ahir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assegurar que encara no hi havia cap trobada tancada. Això sí va picar subtilment la cresta al primer secretari del PSC, Pere Navarro, que s'havia queixat que Oriol Junqueras fos el primer en mantenir una entrevista amb el president de la Generalitat. Homs va recordar que Mas i Navarro havien tingut una trobada oficial a finals de l'any passat i llavors ja havien abordat el debat sobre el nou finançament. Tot i això Homs va deixar clar que Navarro formarà part d'aquesta nova ronda de contactes.

En la reunió d'ahir Mas-Junqueras també es va posar sobre la taula la necessitat que Catalunya hagi de refer els pressupostos després de les noves tisorades que arriben des de la Moncloa. Un cop més ERC va estendre la mà al govern per si volia canviar d'aliat i deixar de banda el PP. En referència a la urgència de la llei de consultes, els dos partits veuen viable que es pugui tirar aprovar pels volts de l'octubre. Compten que algun grup l'enviarà al Consell de Garanties i que això en retardarà la tramitació fins la tardor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.