Política

L'oposició rebutja que Mas convoqui eleccions anticipades

Només ERC veu els comicis com una oportunitat

El PSC critica que el president generi “por” als ciutadans

El PP l'acusa de perjudicar l'estabilitat

ICV creu que és una “cortina de fum” per les retallades

Només ERC ha vist una oportunitat en l'advertiment d'Artur Mas que convocarà eleccions “si l'Estat es planteja intervenir Catalunya”. Les paraules del president de la Generalitat en una entrevista a aquest diari van provocar una tempesta de declaracions en plena diada de Sant Jordi. L'oposició va rebutjar gairebé en bloc l'avançament dels comicis. El PSC, el PP i ICV van respondre amb bel·ligerància a l'avís del president d'un executiu que es distancia a pas de gegant dels populars i que s'acosta als republicans per afrontar la segona part de la legislatura: la del pacte fiscal i la confrontació amb Madrid.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, sosté que un avançament de les eleccions no ofereix ni “seguretat ni esperança” als ciutadans. Navarro va instar Mas a “governar i a respondre a les necessitats de la gent” en un moment de crisi com l'actual en comptes d'insuflar-los “por” amb anuncis de coses que “podrien arribar a passar i que al final no passen”. Tant el PSC com ICV van recordar a CiU que ha avalat la llei d'estabilitat espanyola, que és la norma que regula la possible intervenció de l'Estat als territoris si incompleixen el dèficit. “El cinisme té uns límits”, va opinar Joan Herrera, que no es creu res de l'anunci del president. “És una cortina de fum per amagar la inutilitat de les seves polítiques” de retallades, va argumentar.

Per la líder catalana del PP, les eleccions anticipades també són un “error”. Alícia Sánchez-Camacho va demanar “serenitat” al president perquè les seves paraules perjudiquen l'estabilitat. “Catalunya necessita estabilitat i confiança, i els governants han de donar exemple i assegurar que la legislatura acabi quan correspon”, va sentenciar Camacho.

ERC tiba la corda

Els republicans, en canvi, no es van oposar a les eleccions anticipades. Ara que CiU s'acosta a ERC i que el partit d'Oriol Junqueras ha guanyat suports, segons les últimes enquestes, el president del partit veu els comicis com una oportunitat per recuperar presència al Parlament: “Si el govern, que és a qui correspon decidir si avança els comicis, adopta aquesta decisió, ERC el que farà és intentar obtenir el millor resultat, convençuts que les nostres receptes són les millors per a Catalunya i els seus ciutadans.”

Després que el PP i CiU escenifiquessin el seu trencament en el ple de les retallades i que els nacionalistes hagin presentat una esmena de rebuig al pressupost de Mariano Rajoy, ERC tiba la corda perquè els de Mas no facin marxa enrere. El president republicà va demanar al president de la Generalitat que trenqui els pactes amb l'Estat i “deixi d'avalar mesures que el PP utilitza en contra dels nostres interessos”. Es referia, igualment, a la llei d'estabilitat.

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, replicava a Herrera que Mas té més informació que ningú i que “quan diu que hi ha possibilitats d'intervenció és perquè alguna cosa podria passar”. L'expresident Jordi Pujol també alertava que Espanya es vol quedar Catalunya “a preu de saldo”. Josep Antoni Duran i Lleida, però, confia que no s'arribarà a aquest extrem.

Audiència amb Rajoy

Mas preveu reunir-se amb Rajoy per abordar el pacte fiscal. El mateix dia que ho anunciava, Sánchez-Camacho s'afanyava a dir que ella també es trobarà amb el president espanyol. Es veuran divendres, però la líder popular diu que no parlaran del pacte fiscal.

El president català també continuarà la tanda de reunions sobre el finançament que va iniciar amb ERC. Navarro va dir que la cita amb els socialistes es podria fer efectiva els pròxims dies. El primer secretari del PSC i el president ho van acordar al Camp Nou, on van coincidir en el Barça- Real Madrid. Junqueras, mentrestant, reclama a Mas que posi tota la carn a la graella del concert econòmic. Li recorda que ja disposa d'una majoria suficient a l'hemicicle.

LA FRASE

Avançaria les eleccions si l'Estat espanyol es planteja intervenir Catalunya
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

La batalla competencial

El govern espanyol reiterava ahir l'amenaça que intervindrà els territoris que incompleixin el dèficit o que no es comprometin a reduir-lo, ja d'entrada en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera. El compliment dels mínims europeus, a més, s'ha convertit també en un argument de Madrid per justificar la reordenació de les competències. El secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va defensar novament ahir una reforma “en profunditat” de tots els nivells de l'administració que podria comportat la supressió de “competències impròpies”. Beteta va assenyalar que s'han d'assignar a cada nivell, com ara el local o l'autonòmic, les competències que corresponen i després analitzar com se sufraguen. L'Estatut delimita l'abast de les de Catalunya, però la sentència del Tribunal Constitucional elimina el blindatge que es perseguia amb la reforma estatutària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.