Política

Parany de Madrid

El govern denuncia un “gran engany” de Rajoy perquè les seves mesures fan que la Generalitat estalviï només 150 milions dels 1.500 que li toquen

Hi veu una maniobra per culpar els territoris del dèficit i poder intervenir-los

El govern sospita que Mariano Rajoy ha ordit un “gran engany” per culpar les autonomies del dèficit i, després, intervenir-les. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha advertit que convocarà eleccions anticipades si veu un perill real d'ingerència de l'Estat a Catalunya. El gabinet de Mas tem que l'Estat no posi les bases suficients per a la reducció del dèficit i acabi enviant els seus funcionaris al Palau de la Generalitat per controlar les finances catalanes. Al Congrés, on se celebrava el primer debat del pressupost espanyol, el ministre d'Hisenda tornava a culpar els territoris de l'excés de despesa. Des de la plaça de Sant Jaume, Francesc Homs compareixia per encendre les alarmes i elevava el to de confrontació amb Madrid.

“Nosaltres treballarem per fer quadrar els números, per no ser carn de canó de la intervenció”, sentenciava el portaveu de l'executiu. La Generalitat calcula que les mesures per a la retallada en salut i educació que el govern espanyol va concretar ahir en el reial decret no són suficients per estalviar els 10.000 milions que Madrid demana als territoris. Catalunya hauria de patir un ajust de 1.500 milions, però segons els de Mas només pot arribar als 150 (un 10% del total) amb les iniciatives plan-tejades. El gros prové de salut: 118 milions. Però segons Homs l'ajust requerit en aquest àmbit
és de 1.150 milions.

El català paga el “doble”

Amb la denúncia del parany espanyol, la Generalitat insistia que haurà de prendre noves iniciatives per fer encaixar els ingressos i les despeses. No és la primera vegada que el govern avisa que haurà d'emprendre una tercera onada d'ajustos. Però encara no ha aclarit com ho farà. Ho anunciarà “en les pròximes setmanes” i presentarà les iniciatives extraordinàries al Parlament. El que sembla clar és que per culpa de l'actuació estatal els catalans acaben pagant “el doble per tot”, segons Homs. La Generalitat, per exemple, ja ha anunciat que no eliminarà l'euro per recepta encara que Madrid im-
posi el copagament dels medicaments.

Fins ara els d'Artur Mas confiaven que l'Estat els aplanaria el camí. Però Madrid no ha acceptat cap de les propostes llançades des de Catalunya, com la rebaixa el sou dels funcionaris o el pagament de deu euros per dia d'ingrés hospitalari per finançar els aliments que consumeixen els malalts.

Falten milers de milions

En canvi, la xifra de l'1,5% del dèficit es manté en l'horitzó de final d'any i el total d'ingressos inclòs en els pressupostos catalans també ha caigut significativament. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va xifrar en 1.650 milions l'impacte de les previsions dels comptes de l'Estat sobre els de la Generalitat, que incloïen les últimes previsions del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, molt més optimistes pel que fa a la recaptació tributària. Per tant, els 1.500 milions que s'haurien d'estalviar en educació i salut amb les mesures de Madrid podrien ser només part de l'esforç que la Generalitat haurà de fer si, com assegura, vol complir el llistó de dèficit per evitar una possible intervenció.

Deutes insatisfets

El govern de Mas tampoc ha aconseguit que Madrid es comprometi a pagar els deutes per les liquidacions en infraestructures de 2008 i 2009: els famosos 759 i 219 milions. Mas-Colell ha inclòs aquests últims en els pressupostos catalans i també figuren en el pla d'ajustament que negocia amb el Ministeri d'Hisenda. “No renunciarem mai a la disposició addicional tercera”, va assegurar, en referència a la clàusula estatutària que compromet el volum de les inversions en aquest àmbit. La batalla podria acabar als tribunals.

La Generalitat, així, discutia amb Cristóbal Montoro el pla d'ajustament que s'hauria d'aprovar al Consell de Política Fiscal i Financera del maig. L'estira-i-arronsa dels despatxos s'ha traslladat ja a la palestra pública. Homs incrementava la bel·ligerància verbal de la Generalitat un cop constatat que Rajoy no sembla disposat a moure fitxa per Catalunya. A la plaça de Sant Jaume tenen l'alternativa: la hisenda pròpia. La confrontació és a punt de caramel.

LA FRASE

Treballarem per fer quadrar els números, per no ser carn de canó de la intervenció
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN

LA XIFRA

1.150
milions
s'han d'estalviar amb les mesures de Rajoy, però el govern diu que només arribaria al 10%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.