Política

Vila d'Abadal agita el debat per l'estat català dins d'Unió

La candidatura de l'alcalde de Vic reivindica una confederació en el marc europeu per a Catalunya en esmenes a la ponència del congrés

Defensa l'exercici del dret a l'autodeterminació

Sí a la confederació, però europea. La candidatura de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha registrat diverses esmenes a la ponència estratègica d'Unió perquè els delegats del congrés de Sitges debatin sobre la independència del país. Els de Vila d'Abadal empenyen perquè el partit socialcristià apugi el seu llistó nacional. El full de ruta elaborat per la cúpula consagra l'aposta perquè Catalunya formi part d'una confederació en el marc de l'Estat espanyol perquè aquest projecte polític “pot aglutinar sensibilitat molt diverses”. La llista del batlle osonenc reivindica, en canvi, que la confederació s'ha d'emmarcar a Europa i Catalunya n'ha de ser un membre de ple dret.

Lligam fundacional

Els redactors de la ponència oficial defensen la demanda d'una confederació espanyola agafant-se a la declaració fundacional d'Unió. Els de Vila d'Abadal també arrelen la seva reclamació als orígens de la formació socialcristiana. En el paquet d'esmenes presentades, a què ha tingut accés aquest diari, al·leguen que la “confederació ibèrica lliurement pactada” que figura al manifest fundacional publicat a El Matí el 1931 s'ha transformat avui en la necessitat d'un pacte amb la resta de pobles europeus.

Un altre dels fils argumentals que relliga el gir sobiranista que promou Vila d'Abadal se sustenta en el dret a l'autodeterminació. Per la candidatura alternativa a la de Josep Antoni Duran i Lleida, l'assoliment de l'estatus de l'estat sobirà ha de ser previ a la constitució de la confederació europea. És per això que defensen que els catalans han d'exercir primer el dret democràtic a l'autodeterminació i decidir quin ha de ser el futur polític del país.

La candidatura que encapçala l'alcalde de posa fa èmfasi en la necessitat que Unió faci una aposta nítidament sobiranista després que la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional ha evidenciat que l'estratègia negociadora amb l'Estat està exhaurida. En aquest context, la independència es presenta, per eliminació, com a única via per resoldre el problema d'encaix de Catalunya.

Duran també té esmena

El president del comitè de govern d'Unió també ha registrat la seva pròpia esmena a la ponència estratègica, segons fonts del partit. En el text, Duran aprofundeix en la línia del full de ruta redactat per l'equip format, entre d'altres, per Antoni Castellà, Ramon Espadaler i Marta Llorens. És a dir, rebla l'aposta per la confederació en una iniciativa que, segons les mateixes fonts, també subscriuen altres dirigents de la formació socialcristiana. Amb l'esmena presentada, Duran tindrà dret de paraula durant el debat estratègic que es farà al congrés.

LES DATES

26.04.12
Dijous passat
es va tancar el termini per a la presentació d'esmenes a la ponència estratègica d'Unió.
12.05.12
El congrés
d'Unió se celebrarà a Sitges d'aquí a una setmana i mitja. Hi assistiran uns 1.150 compromissaris.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.