Política

JOSEP MARIGÓ

ALCALDE DE BLANES (PSC)

“Em vaig sentir defraudat amb Convergència i el PP”

Josep Marigó acusa CiU i el PP de “falta de valentia” i política d'“aparador” per no haver votat a favor del paquet de mesures de retallada al personal

“El que em desgasta més és aquesta irresponsabilitat per quedar bé”

Malgrat la debilitat política de governar en minoria, es mostra “més convençut que mai” d'haver fet bé

Desgast
Després del que segurament és el ple més dur de l'actual mandat, l'alcalde de Blanes carrega en aquesta entrevista contra CiU i el PP per haver-li girat l'esquena en la retallada de certs beneficis als treballadors municipals malgrat ser “coresponsables” de la situació. El PSC, que governa en minoria, no va aconseguir els vots de cap altre partit, però es va aprovar gràcies a l'abstenció de CiU. El clima dijous va ser tens, amb protestes de funcionaris i algun insult cap a l'alcalde. Però tot no són males notícies per a Marigó: “Fa una estona [ahir a la tarda] el tinent d'alcalde d'Hisenda m'ha dit que el ministeri ha publicat que ens ha admès el pla d'ajust.”
Si prenem les mesures assenyades ens en podem sortir, però hi hem de
posar molt de seny
Quina és la situació a l'Ajuntament?
És una situació difícil des del punt de vista econòmic, però amb mesures de contenció de la despesa i sabent dinamitzar tant com puguem el tema econòmic, ens en podem sortir. Si prenem les mesures assenyades ens en podem sortir, però hi hem de posar molt de seny.
Quines mesures?
Increment de preus a les escoles bressol, fent un preu que redueixi el gran dèficit que hi ha. Fent una reducció del nombre d'autobusos i de la reorganització del transport públic, perquè no perdem viatgers, però reduïm el dèficit. Fer més sostenible la ciutat esportiva. Hem de treballar en dos sentits: ser eficients i promoure el màxim possible l'activitat econòmica.
Què va sentir dijous al ple?
Molta preocupació, perquè més enllà de les protestes dels treballadors, que trobo fins a cert punt normals, després hi ha una minoria que són maleducats. Però després és sobretot la impotència davant d'algunes actituds polítiques.
El paquet de mesures es va aprovar pels pèls. S'imaginava que cap partit li donés suport?
S'havia parlat amb el PP i CiU. No havien posat objeccions en cap moment. El que vaig notar en els discursos va ser una manera de voler quedar bé davant la pressió que hi havia a la sala de plens. A mi també m'agradaria quedar bé davant de tothom. Però el que ens toca és actuar amb la màxima responsabilitat. Aquí em vaig sentir defraudat. Aquesta falta de valentia em provoca un cert desànim.
Van ser irresponsables?
En aquestes grans decisions s'ha de ser coherent i s'ha de ser valent. Perquè justament el PP i Convergència estan governant un l'Estat i l'altre la Generalitat i són els que ens estan oprimint, des d'un punt de vista econòmic. Per tant, haurien de ser molt més sensibles. Una altra cosa és Iniciativa, que fa la seva política: no volem retallar res, no volem fer pagar més i aquí ens en podem sortir igual. Evidentment és una fal·làcia, és impossible, però els entenc; com que no governen enlloc no han de prendre cap mesura dràstica enlloc. Però els altres dos partits jo els tenia, i espero tenir-los encara, amb una visió de responsabilitat.
Va ser un error optar per governar en minoria?
Absolutament no. Ara n'estic més convençut que mai. En un govern d'esquerres com el que es plantejava, aquestes mesures difícils –per a nosaltres també– segurament haurien estat molt més difícils de prendre. I segons quin tipus de govern en coalició amb les dretes tampoc ens hauríem sentit còmodes.
Entenc que no s'ha plantejat incorporar cap partit al govern.
No. Les mesures que hem de prendre són molt dures i tothom vol que es cremi l'altre. En aquestes circumstàncies hem d'explicar amb claredat que estem administrant els recursos que el poble ens dóna de la manera que ens sembla més coherent, prudent i eficient.
Quan hi haurà el pressupost municipal per a aquest any?
Al més aviat possible. Però de pressupost, n'hi ha, que és el prorrogat, amb unes normes molt estrictes de despesa.
Tem que li sigui difícil aprovar el pressupost?
No. No em preocupa en excés. El pressupost, com que no hi haurà inversions, és només majoria simple. No ho dic amb arrogància, ho dic amb humilitat, però deixant la porta oberta que si algun grup no hi està a favor, amb la seva abstenció ja carregarem nosaltres la motxilla dels problemes.
Ha parlat de desànim, de desgast personal i polític. Ha pensat a llançar la tovallola.
No. La situació és dura i veus que per politiqueria hi ha accions que no corresponen al que jo entenc per una política seriosa. Això és el que em desgasta més. Aquesta irresponsabilitat per quedar bé, per l'aparador. El que em dóna força és l'esperança de la gent i veure que ens en podem sortir. El desànim de l'altre dia em va venir per l'actitud de dos partits que són coresponsables de les decisions que hem de prendre nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a