Política

Joan Carles I, persona non grata a Berga

L'ajuntament de la capital berguedana aprova la moció de la CUP per retirar els honors al rei i a Franco, amb l'abstenció de CiU i del PSC

L'acord del ple municipal arribarà a la Casa Real espanyola

L'Ajuntament de Berga ha aprovat retirar els honors tant al rei Joan Carles I com al dictador Francisco Franco. El ple del consistori ha debatut i acceptat aquest dijous al vespre la moció de la CUP que declara el monarca persona non grata, alhora que demana la revocació de l'acord de juliol de 1962 pel qual s'atorga a Franco el títol de Fill Adoptiu i la Medalla d'Or de la Ciutat.

La moció s'ha aprovat amb els únics vots a favor de la formació impulsora, amb les abstencions de CiU i del PSC i amb els vots en contra del grup municipal del PP.

Així doncs, l'Ajuntament de Berga enviarà l'acord aprovat al ple municipal a la Casa Real espanyola “per tal que en tinguin constància”, segons explica la formació, “i per exigir-los que gestionin amb la Dirección General del Patrimonio del Estado el retorn immediat de la Medalla d'Or atorgada a Franco”.

La CUP justifica l'acció pel fet que Joan Carles I és cap d'Estat “com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor, Francisco Franco”. A més del dèficit democràtic que detecten en la figura del monarca, la CUP posa de manifest que el regnat d'avui “entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara a hores d'ara els Països Catalans no han recuperat”, remarca l'organització política.

A la base de la proposta de la formació socialista per retirar els honors al rei i a l'anterior cap d'Estat, Franco, hi ha la denuncia que el règim monàrquic constitucional “s'ha caracteritzat per l'absolució política i penal dels criminals franquistes”, segons defensa la CUP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.