Política

La misèria ni es toca

Rajoy reitera a Mas que no discutirà el pacte fiscal quan del que es tracta ara és d'omplir entre tots les arques estatals

Li recorda que CiU governa amb el PP i que, fora de les retallades, no l'ajudarà en res més

Misèria i companyia. Això és el que es trobarà la Generalitat quan es decideixi a plantejar en ferm la proposta de pacte fiscal al govern de Mariano Rajoy. El president espanyol no només no ha modificat ni una engruna el discurs de l'ara no toca parlar de negociar un model de finançament nou, sinó que a més ha decidit adornar-lo amb pronunciaments apocalíptics: “No podem parlar del repartiment de la misèria. Podem fer els models que vulguem, però no anem enlloc i, damunt, ens enfonsarem tots” si l'economia no comença a créixer. Un innegable cop de porta a la que s'ha convertit en la principal aspiració del govern d'Artur Mas i que el president confiava a poder començar a discutir en una nova trobada –aquesta vegada discreta– amb l'inquilí de La Moncloa.

Però Rajoy ja ha dit públicament que no està per romanços. “Francament, en aquests moments Espanya té altres prioritats” que la de negociar un escenari diferenciat per a Catalunya, avisava ahir durant una entrevista a Onda Cero. La resposta, però, no és novetat. En les ocasions en què al cap de l'executiu espanyol se li ha demanat pel pacte fiscal, sempre ha reiterat que enmig de la crisi ni se li passa pel cap obrir aquest meló. I així ho ha fet dir també a la seva mà dreta, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i a l'home que li controla les finances, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Amb això, doncs, mai no hi ha hagut cap contradicció.

I com que la crisi va per llarg, l'amo de la caixa forta té intenció de mantenir-la tancada amb pany i forrellat pel que fa a qualsevol exigència de millora del finançament. “Avui toca parlar de recuperació econòmica. I qui no ho faci, s'equivoca”, replicava Rajoy des de l'emissora, recordant a Mas qui li dóna suport a Catalunya perquè pugui seguir governant. En un intent de rebaixar el to desafiador, precisava que el PP vol continuar ajudant l'executiu de CiU en matèria econòmica –és a dir, en les retallades–: “Creiem que ho estan fent bé.” Però, en la resta de qüestions, no li poden donar suport “de cap de les maneres”, sentenciava.

La resposta catalana a Rajoy va ser automàtica: no es tracta de repartir “misèria”, sinó de canviar el model. El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, recordava la important part del pastís català que es queda l'Estat, argument emprat per afirmar que el greuge ja és “insuportable i insostenible” i que cal posar-se a negociar un nou repartiment.

Enderroc uniforme

Pel que fa a l'autogovern, el president espanyol va evitar respondre si en la seva ofensiva per “repensar” l'estat de les autonomies es preservaran les aspiracions de Catalunya i el País Basc, però les seves reflexions deixaven entreveure que confia que el procés de buidatge de matèries que controlen els territoris sigui tan uniforme com el procés de consolidació del model autonòmic que s'havia viscut els últims anys. “Les televisions públiques han de tenir tres canals? Cal tenir Consell Consultiu o Consell de Comptes?” Segons Rajoy, els territoris han de saber quines són les seves “prioritats”, i els tornava a avisar que el límit de dèficit és d'obligat compliment i, si no, a l'Estat sempre li quedarà la intervenció.

Som un partit que creu en Espanya i en el model autonòmic, que ha anat bé per a Catalunya
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
No podem parlar del repartiment de la misèria. No es tracta d'això; hem de parlar de com generar riquesa
Les claus

CiU creu que la negociació encara ha de començar

O.A-E

CiU no s'ha pres la negativa de Mariano Rajoy com si fos el rebuig definitiu del PP al pacte fiscal. La federació nacionalista no donarà oficialment per iniciades les negociacions fins després de l'estiu. L'executiu d'Artur Mas pretén engrossir primer la base social i política favorable al nou finançament perquè el president espanyol no pugui bandejar amb facilitat la proposta catalana.

Navarro, prioritari

El PSC i CiU s'han donat de marge fins al juliol per acostar posicions sobre els pilars del pacte fiscal. Tot i que els socialistes catalans són lluny de les bases que va establir la comissió parlamentària del concert econòmic, Oriol Pujol interpreta com una victòria que Pere Navarro i Alícia Sánchez-Camacho hagin entrat de ple en el debat. “La major part de les forces polítiques entenen que no poden quedar al marge d'això”, assenyalava el president de CiU al Parlament.

Qüestió de vots

La federació considera que qualsevol partit que aspiri a ocupar “un mínim espai electoral” a Catalunya haurà d'abordar el debat del pacte fiscal. CiU jugarà aquesta carta perquè a Rajoy li sigui més difícil entonar el no definitiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.