Política

CiU i el PP ratifiquen al Parlament el dèficit zero el 2018

La llei d'estabilitat salvaria, segons el govern, l'autonomia financera de la Generalitat

PSC, ICV, ERC i SI s'hi oposen

Dèficit pràcticament zero per d'aquí a sis anys. L'acord entre CiU i el PP al Parlament català confirma l'obligació de la Generalitat de reduir el dèficit estructural fins al 0,14%, quan actualment està en el 3,72%. Tasca titànica per a Mas-Colell. La llei d'estabilitat, aprovada ahir amb el rebuig de la majoria de l'oposició excepte Joan Laporta, requerirà, per complir-se, més retallades en el pressupost català dels pròxims mesos i anys.

L'objectiu de fons, segons el govern, és preservar com sigui “l'autonomia financera de l'administració catalana” i “garantir la sostenibilitat econòmica” a mitjà termini. I, de retruc, complir abans que ningú les directrius de la Unió Europea i de l'Estat espanyol. Ara tothom demana dèficit zero, tot i que a final dels anys noranta els requisits per entrar a Maastricht exigien un 3%. El projecte català només permetrà saltar-se el sostre de dèficit en casos excepcionals, com ara catàstrofes naturals o crisi econòmica. La pregunta, però, és si el que vivim ara és, en paraules de la llei, una “recessió econòmica o d'emergència”.

En principi, la llei catalana és més restrictiva que la llei estatal, ja que avança dos anys el compliment de l'objectiu d'eliminar el dèficit públic. Tot i això, el govern espanyol va enviar fa deu dies un pla de reformes a Brussel·les en què avançava al 2015 l'obligació per a les comunitats autònomes d'arribar al dèficit zero. El 2013 obligarien els territoris –Catalunya inclosa– a no tenir un dèficit superior al 0,5%. El govern de Rajoy, en canvi, s'autoatorga més temps i menys pressió per arribar al dèficit zero. L'Estat es posa un límit del 2,5% per al 2013 i, i a poc a poc s'aniria reduint fins al zero del 2016 –es dóna de marge un any més que els territoris.

El PSC va ser especialment contundent ahir per furgar en les relacions entre CiU i el PP. La diputada Rocío Martínez-Sampere va retreure a CiU que en lloc d'aprovar la llei catalana abans que Madrid per defensar l'autogovern “com havien dit”, el que ha fet el govern és “donar primer suport a la llei estatal i això ha condicionat la llei catalana”. Segons va protestar Sampere, “dimarts surten tots alhora dient que defensen l'autogovern i dijous pacten amb el PP aquesta llei”. ICV-EUiA i ERC, tot i compartir la necessitat d'una certa austeritat, també van criticar les limitacions perquè, segons ells, són “l'asfíxia econòmica i social del país”.

LA XIFRA

0,14
per cent com a sostre de dèficit de la Generalitat per a l'any 2018. El procés serà gradual any per any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.