Política

ERC amenaça CiU de no subscriure el pacte fiscal si el desdibuixa amb el PSC

Junqueras recorda que no es refien de cap acord que depengui de la voluntat de l'Estat

Reitera l'oferta al govern per treballar per a la hisenda pròpia

L'objectiu final d'ERC no és la independència fiscal, és la independència política. El president del partit, Oriol Junqueras, no es cansa de repetir-ho sempre que té un micròfon al davant, tot i que hi afegeix que estan disposats a recórrer el camí del concert econòmic si Catalunya recapta i gestiona tots els impostos. En definitiva, una hisenda pròpia i no un pacte fiscal qualsevol. Un primer pas cap a l'Estat propi, continuant amb l'argumentari republicà.

Ahir, en una conferència al Fòrum Europa, va tornar a llançar aquest avís per a navegants. Això sí, va donar una clau de volta més i va fer un ultimàtum a CiU: els republicans baixaran del tren del nou finançament si el govern l'acaba desdibuixant per poder arribar a un consens amb el PSC. I què significa per a Junqueras un acord rebaixat? Que el resultat final depengui de la “bona voluntat” de l'Estat, és a dir, “l'enèsim” pacte amb La Moncloa. Els republicans “s'autoexclouran” de la proposta, perquè no es fien de Madrid. “Absolutament ningú hi confia. Ni els mercats, ni Europa...”, va alertar.

Una amenaça que arriba en un moment en què l'executiu vol accelerar les negociacions amb el PSC perquè s'apunti a les tesis del concert. I també a pocs dies d'una cimera entre els partits per debatre aquesta qüestió, que arribarà al Parlament el mes de juliol.

Però Junqueras és partidari de no esperar els socialistes ni cap més formació si això implica dilatar l'aprovació del concert. No cal donar-hi més voltes, perquè ja hi ha “una majoria” a la cambra –CiU, ERC i ICV– que s'ha mostrat favorable a la iniciativa. Per aquest motiu ahir va reclamar a Mas que “lideri” aquestes forces.

El líder republicà també va assegurar que continuarà amb la política d'oferiment al govern per sortir de la crisi, encara que se'l pugui acusar de fer seguidisme. Per justificar-ho va tornar a comparar-se amb l'Estat i va posar xifres sobre la taula. ERC rebutja les últimes retallades que ha aplicat Mas i la gran majoria de polítiques d'austeritat. Resultat? “Ens separen uns 4.000 milions de diferència”, va remarcar. A l'altra banda hi ha el govern espanyol i els 16.000 milions d'espoli. La conclusió és clara: “Posem-nos d'acord [amb l'executiu]. És més fàcil, eficient i racional que amb Espanya.”

LES FRASES

Si el govern vol la hisenda pròpia l'acompanyarem; si el govern opta per l'enèsim pacte fiscal amb l'Estat, no hi serem
Hem de demanar empara a Europa davant del tracte que rebem per part de l'Estat espanyol
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ESQUERRA
Tenim una majoria parlamentària sòlida [concert econòmic]. Seria absurd llançar-ho a rodar
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN

El govern destaca els punts de coincidència

ERC és el soci natural de CiU pel que fa al concert econòmic des de principi de la legislatura i ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, va intentar treure importància a l'amenaça d'Oriol Junqueras. Es va voler fixar simplement en els “punts de trobada” entre ERC i CiU que el líder republicà va assenyalar en el seu discurs. Homs va referir-se a l'acord parlamentari que tenen les dues formacions i ICV respecte a les conclusions del concert i va remarcar que seria “absurd” llançar-ho a rodar. Això sí, el repte de l'executiu és “sumar” més partits a aquest pacte.

El PSC es va afegir a aquest pim-pam-pum de declaracions en què s'està convertint la negociació pel nou finançament. El primer secretari, Pere Navarro, va recordar a Junqueras que CiU i el PSC són els partits majoritaris de l'arc parlamentari i, per tant, ha de ser ERC qui se sumi a la proposta que puguin articular nacionalistes i socialistes, i no a l'inrevés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.