Política

El ‘Financial Times' defensa el concert econòmic com a “part de la solució” dels problemes a l'Estat

Un article al prestigiós rotatiu britànic rebutja que els territoris siguin culpables de la crisi del deute espanyol

Alerta que la intervenció de les autonomies podria “crear un problema polític real”

El Financial Times ha posat com a bon model de funcionament del sistema de les autonomies el concert econòmic que tenen el País Basc i Navarra. A més, ha rebutjat que les autonomies siguin les culpables de la crisi del deute espanyol i ha advertit que intervenir les regions podria “crear un problema polític real”.

La reivindicació catalana del pacte fiscal ha rebut aquest dijous –coincidint amb la reunió del consell de política fiscal i financera– l'aval del prestigiós diari econòmic britànic. Un dels seus columnistes, David Gardner, assegura en un article que el model de concert econòmic que reclama Catalunya pot ser “part de la solució” i no del problema que viu actualment l'Estat espanyol.

En aquest sentit, l'articulista desmenteix les tesis del govern espanyol i de la Comissió Europea i subratlla que, amb el concert, el País Basc ha aconseguit una millor situació que la resta de territoris de l'Estat espanyol.

La distorsió del ‘cafè per a tothom'

Gardner defensa el model de les autonomies perquè, al seu parer, ha permès “un gran impuls de la prosperitat” a nivell estatal i “ha repartit la riquesa arreu del país per primera vegada en la història espanyola”. Tot i que admet que hi ha “replicació de funcions” en alguns governs regionals, atribueix aquesta situació a la política de cafè per a tothom. “La dreta espanyola només va tolerar complir amb les demandes nacionals dels bascos i els catalans amb un marc que va donar autonomia a totes les regions espanyoles, en volguessin o no”, recorda. Aquest context, afegeix, ha fet que Catalunya o altres autonomies que “realment en volien” ara sentin que no han avançat.

“Els problemes espanyols necessiten un diagnòstic adequat i l'autogovern en la seva millor expressió pot veure's com a part de la solució”, insisteix.

Despesa superior als recursos transferits

L'article també defensa que les autonomies “han de gastar molt perquè els principals poders que tenen, salut i educació, costen molt, i els diners transferits des del govern central per finançar-ho no ho cobreixen”. “Acabar amb l'autonomia regional no canviarà això”, defensa el Financial Times.

“El País Basc recapta tots els seus impostos i transfereix una quantitat de diners pactada al govern central, com Catalunya vol fer”, explica l'article. “El govern basc té el nivell més alt d'educació preescolar al país, el doble de la mitjana estatal, i gasta la meitat que la mitjana en els estudiants. Dijous, a la cimera entre el govern central i les regions, probablement marcarà el seu objectiu de dèficit un parell de dècimes per sota de l'1,5% fixat per Madrid i Brussel·les”, destaca.

Gardner conclou que “l'autogovern en sí mateix no és el problema: si es fa funcionar bé pot ser part de la solució”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.