Política

Obama demana que el BCE compri deute públic d'Espanya

El president dels Estats Units subratlla la duresa de les polítiques imposades a Espanya i Itàlia

Aposta per una política monetària que ofereixi als ciutadans “una perspectiva de millora econòmica, creació d'ocupació i increment d'ingressos”

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha aprofitat la cimera del G8 i de l'OTAN per implicar-se directament en el debat sobre com sortir de la crisi a Europa, qüestió que al seu entendre passa per combinar control fiscal i creixement, així com per recapitalitzar la banca. En aquest sentit, ha demanat una política monetària de suport per a països com Espanya o Itàlia i, si cal, que el Banc Central Europeu els compri deute públic.

I és que, de cara a les eleccions del novembre, en les quals buscarà un segon mandat, a Obama li interessa que l'eurozona sortir de la crisi perquè això repercutiria favorablement en la recuperació econòmica dels Estats Units, encara feble. “Hem d'assegurar-nos que els bancs són recapitalitzats a Europa perquè els inversors tinguin confiança. I hem d'assegurar-nos que hi ha una estratègia de creixement al costat de la necessitat de disciplina fiscal”, ha sentenciat Obama des de Chicago.

Per això, ha apostat per “una política monetària que promogui la capacitat de països que, com Espanya i Itàlia, ha posat en marxa objectius molt durs i polítiques molt dures, i ofereixi als seus ciutadans una perspectiva de millora econòmica, creació d'ocupació i increment d'ingressos”. Així, doncs, Obama ha elogiat les mesures d'austeritat adoptades a l'estat espanyol, però creu que ara la situació és urgent i requereix altres mesures.

La bona notícia, segons Obama, és que en la cimera del G8 que va tenir lloc divendres i dissabte passat a Camp David, la residència de descans del president nord-americà, hi ha “consens” sobre la necessitat que Europa requereix en aquests moments un equilibri entre austeritat i creixement.

A Camp David, Obama va qualificar de “seriosa” la crisi a l'eurozona, donat que amenaça la recuperació de l'economia global. “Si una companyia es veu forçada a fer retallades a París o Madrid, pot significar menys negoci per a les manufactures de Pittsburgh o Milwaukee i pot significar temps difícils per a les famílies i les comunitats que depenen d'aquests negocis”, va recordar.

Avui a Chicago el president dels Estats Units ha tornat a insistir: “El que succeeix a Grècia té impacte en els Estats Units. Les empreses són més reticents a invertir si veuen una gran quantitat d'incertesa que s'aproxima des de l'altre banda de l'Atlàntic”.

Dit això, ha volgut deixar clar que Europa “té capacitat” suficient per superar aquesta crisi i que té el suport dels Estats Units per fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.