Política

El govern admet que el front pel pacte fiscal “va madurant”

La Generalitat admet “avenços” en la negociació després de l'acostament del PSC

Duran i Navarro es tornaran a reunir per intentar consensuar la proposta

ERC avisa que se'n desmarcarà si s'aigualeix el model

“En aquests mesos hem avançat.” El portaveu del govern, Francesc Homs, va admetre ahir que la vertebració del front català per al pacte fiscal “va madurant” després de l'acostament amb el PSC que s'ha evidenciat durant els últims dies. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, i el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, van sortir satisfets de la reunió amb què van començar a escenificar l'aproximació de posicions. Navarro ha trobat en Duran un interlocutor amb la federació, que, si bé no és l'exclusiu, li permet encetar un viratge que podria culminar en un acord multilateral definitiu que el Parlament solemnitzaria al juliol. El líder dels socialcristians, d'altra banda, ha assumit un important paper en la negociació i visualitza la contribució dels socialcristians al projecte estel·lar d'Artur Mas.

“Estem en el cor de la discussió que plantejava el govern, cadascú des del seu punt de vista”, constatava Homs. Malgrat tot, el govern no vol generar excessives expectatives en la cimera de la setmana vinent i va insistir que serà, tan sols, “una posada en comú”. “No es posarà la pistola al pit a ningú”, va insistir.

En sortir de l'entrevista, Navarro i Duran van assegurar que havien explorat “fórmules d'aproximació”. Per tots dos, el pacte fiscal ha de ser una eina que eviti “la confrontació” amb l'Estat que s'albira en cas que Mariano Rajoy rebutgi l'intent català d'aconseguir un nou finançament. Aquest és un aspecte, de fet, que preocupa especialment el primer secretari dels socialistes, que va reclamar a Mas un cop més que aclareixi si la proposta de pacte fiscal no és al capdavall un “instrument de confrontació”.

La concreció del consens en una sola proposta catalana, tanmateix, no es presenta fàcil. La recaptació de tots els impostos mitjançant l'Agència Tributària de Catalunya continua sent el principal escull de la negociació amb el PSC, segons constatava el mateix Navarro. I és que el PSC aposta per una agència consorciada amb l'Estat però sota presidència catalana. A més, els socialistes advoquen per un sistema propi, però es resisteixen a acceptar la sortida del sistema de règim comú que regula la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). Sobre la taula, també hi ha l'establiment del sostre màxim de contribució a la solidaritat. CiU, ERC i ICV-EUiA han evitat fixar-lo perquè podria ser un possible ganxo d'incorporació dels socialistes a l'acord. Per ara, els de Navarro han plantejat un període de sis anys per variar l'aportació a la bossa comuna del 75% actual a un 50% els recursos.

En la trobada a dos, Duran i Navarro es van comprometre a continuar parlant. Mantindran contactes telefònics i es tornaran a reunir tan aviat com els ho permetin les agendes.

L'acostament del líder socialcristià amb el principal partit de l'oposició ha generat desconfiança en ERC. Oriol Junqueras els va demanar que no posin “bastons a les rodes” i acceptin un model similar al concert. En cas contrari, Esquerra se'n desmarcarà. L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol s'afegia a la crida a evitar les temptacions de rebaixar la proposta “per por que a Madrid no ens l'acceptin”.

LES FRASES

Estic convençut que Duran aportarà aquesta voluntat [de consens] al seu entorn polític i a CDC
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
El pacte fiscal en cap moment es planteja com un instrument de confrontació
Josep A. Duran i Lleida
SECRETARI GENERAL DE CIU

Ajornada la compareixença de Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, no compareixerà finalment en el ple del Parlament que comença aquest matí per explicar la tercera onada de retallades. La junta de portaveus va acordar ahir ajornar-la fins al juny o juliol. Els partits de l'oposició van reclamar poder presentar propostes de resolució, per tal que els nous ajustos se sotmetin a votació. Així serà en un ple monogràfic que, per raons de reglament, no es podrà celebrar fins almenys el mes vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.