Política

Geometria variable a Lloret

El govern de Lloret de Mar, en minoria, opta per combinar els acords amb el PP i el PSC segons el tema

L'oposició s'uneix i força la recuperació de les mostres i del doble sentit al passeig

Lloret de Mar ha de fer front a la crisi econòmica amb un govern en minoria. En les eleccions de l'any passat els ciutadans van castigar durament CiU, no només prenent-li la majoria absoluta, sinó deixant el Moviment Independent de Lloret (Millor) a un únic regidor dels convergents. Des d'aleshores, els set regidors de CiU governen amb l'únic edil aconseguit per ERC. Un govern liderat per Romà Codina de vuit membres, lluny dels onze de la majoria absoluta.

La minoria del govern, però, a parer de l'alcalde, no és un impedient: “Malgrat totes les situacions adverses, estem tirant els temes importants endavant”, considera Codina. És més, la minoria pot ser una oportunitat: “Els temes s'han de parlar i cal arribar a acords; no et pots aventurar a portar coses al ple sense haver-ho parlat; però no és negatiu.” El seu soci de govern, el republicà Jordi Orobitg, tinent d'alcalde de Turisme i Comerç, també fa un balanç positiu: “El govern governa amb dificultats, però ha obligat a maneres diferents de fer política que comporta parlar molt i que implica buscar suports i ens n'estem sortint.” Assegura: “Estem posant les bases per canviar la trajectòria.” Orobitg fa un discurs esperançador: “Sabem que hi haurà entrebancs, però tenim la confiança que arribarem a bon port.”

Les ordenances, la gran esperança

L'oposició, però, no comparteix aquesta diagnosi i coincideix a acusar CiU de seguir governant com si encara tingués majoria absoluta. El més contundent, com és habitual, Marc Fuertes, cap de llista del Millor, que assegura que Lloret de Mar des de les eleccions ençà “es va degradant” i acusa l'Ajuntament de no aportar solucions. Fuertes carrega directament contra Codina: “L'alcalde de Lloret de Mar és un titella que fa el que li manen altres forces internes del partit; és la cara simpàtica per als discursos, però no és qui té la màxima autoritat local.” Sense concretar, parla “d'irregularitats” i acusa regidors de govern “de moure els diners segons els interessos personals”.

Malgrat la minoria, el govern local de Lloret de Mar ha pogut tirar endavant els temes importants amb un difícil equilibri de geometria variable. Les taxes les va aprovar gràcies a un acord amb el PP. El pressupost municipal, amb els vots del PSC. I les ordenances, el tema estrella del primer any de mandat, amb tots dos i l'abstenció d'ICV-EUiA. Precisament, són les noves ordenances de via pública, però sobretot les de civisme, la gran aposta del govern local per netejar la mala imatge de la ciutat i reconduir el model turístic. En aquest sentit, es fa una aposta clara per atreure el turista de l'Est, més familiar i d'alt poder adquisitiu.

“Tripartit encobert”

És l'aliança amb el PSC la que sembla més sòlida i que té més números de seguir vigent. Fet que ha portat la resta de l'oposició a parlar de “tripartit encobert”. El PP, que ha vist com passava de ser soci preferent en la votació de les taxes a quedar en un segon pla per l'elecció dels socialistes, parla de “sensació de desgovern” i de “vaixell sense rumb”, precisament pels canvis de parella de ball. El seu portaveu, Enric Martínez, acusa CiU de “no haver paït encara la derrota electoral”, augura “tres anys complicats” i alerta: “Fiscalitzarem el govern al 100%; hem votat contra el pressupost i contra la modificació de crèdit; aquesta serà la tònica a partir d'ara.”

En canvi, el PSC, ha vist com des de l'oposició podia influir el govern, aprovant-li el pressupost a canvi de decidir la destinació dels diners de més recaptats en l'IBI. El seu portaveu, Joan Bernat, parla de “falta de lideratge i govern feble” i afegeix: “les solucions les està donant el PSC”. El líder socialista considera: “Hi ha una clara falta de decisió i de model de ciutat.”

Javier Rodríguez-Pacios, portaveu d'ICV-EUiA, llança també dures acusacions contra CiU i ERC: “No hi ha govern, no tenen prou força política i econòmica; no hi ha capacitat de lideratge ni imaginació.” L'ecosocialista considera que el problema no és la falta de diners, sinó que “no saben com els volen invertir”. I pronostica un futur negre: “A aquest ritme, seran quatre anys perduts per Lloret de Mar.”

Si bé és cert que el govern ha trobat el suport necessari per tirar endavant els grans temes de ciutat, l'oposició també ha estat capaç d'unir-se per constatar la minoria del govern local. En aquest sentit, gràcies als vots de l'oposició, i malgrat la voluntat de CiU, Lloret de Mar recuperarà el doble sentit de circulació del passeig i les mostres comercials. Un toc d'atenció de l'oposició per recordar a CiU que governa en minoria.

CiU, amb l'alè de l'oposició al clatell

Les eleccions d'ara fa un any van suposar a Lloret de Mar un dur revés a CiU. De fet, molt més que això, va ser tot un cop de puny a l'estómac. Primer perquè va suposar la pèrdua de quatre regidors, passant dels onze –just la majoria absoluta– a set. Però, sobretot, perquè el gran rival, el Millor, que sense representació al consistori havia anat torpedinant el govern, aconseguia entrar a l'Ajuntament. I hi entrava amb molta força. Tanta, que va quedar a un únic regidor dels convergents. El PSC va seguir amb la tònica de perdre un llençol en cada bogada i va assolir quatre regidors, un de menys. I Josep Cortés trencaria la disciplina de partit i passaria a ser regidor no adscrit. PP, amb dos regidors i ICV-EUiA i ERC, amb un, repetirien resultats. El GRILL va quedar sense representació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.