Política

Calçada defensa que el Parlament ha de declarar la independència

El comissari de la commemoració del 2014 considera que després s'hauria de convocar un referèndum

No descarta entrar a CiU si la pot “empènyer” a fer-ho

Miquel Calçada té clar que el full de ruta que hauria de seguir el país és que el Parlament declari unilateralment la independència i que els catalans ratifiquin després la decisió en un referèndum. Mikimoto, que ha estat nomenat pel govern comissari de la commemoració dels 300 anys del 1714, va defensar que aquest ha de ser el futur per a Catalunya, tot i que considera que correspon al govern fixar-ne el calendari, en una entrevista publicada per la Catdem, la fundació vinculada a Convergència.

Calçada hi valora positivament la gestió d'Artur Mas com a president de la Generalitat. “Em sembla que mai no ens havíem expressat amb aquesta contundència i claredat”, va opinar sobre les denúncies reiterades del govern sobre el dèficit fiscal. De fet, no descarta entrar a CiU en el futur i reafirma que li agradaria entrar en política. “Crec que la gent que ara governa té molt clar cap on han d'anar i, si puc ajudar a acabar d'empènyer, m'hi apuntaré”. Calçada admet que s'ha format en gestió de l'administració pública perquè vol “estar preparat per si algun dia” han de “comptar amb mi”. “Sóc un ciutadà més al servei del país”, hi va afegir. Calçada és partidari de concentrar les forces sobiranistes i, d'entrada, descarta emprendre un projecte polític propi: “Ja és hora que hi hagi concentració nacional per la independència.”

Quant al pacte fiscal, Calçada considera que és “una manera més” perquè els catalans es “carreguin” d'arguments per quan calgui “trencar amb la legalitat”. El comissari de la commemoració del 2014 considera que “el moment definitiu” està molt a prop. “Crec que ja hi estem arribant”, creu.

Amb vista a l'organització dels actes de commemoració dels 300 anys dels fets del 1714, Calçada remarca que l'objectiu és situar “en el centre del debat ciutadà” la història recent del país, “que abraça des de la Guerra de Successió fins a l'actual període democràtic”. Pel periodista, un dels objectius dels homenatges és el de contribuir al coneixement dels valors de Catalunya en l'àmbit internacional i dins de l'anomenada nova immigració.

Calçada també considera que el govern ha de fer les retallades que li corresponguin perquè “el temps del dispendi s'ha acabat” en el context de l'actual crisi econòmica.

LES FRASES DE MIQUEL CALÇADA

Vull estar preparat per si algun dia han de comptar amb mi. Sóc un ciutadà més al servei del país
El pacte fiscal és una manera més de carregar-se de raons per quan arribi el moment definitiu, i crec que ja hi estem arribant
Si m'agradaria entrar en política? Sí. Quan? No ho sé. Crec que la gent que ara governa té molt clar cap on han d'anar

Mas pregunta a SI com arribar a l'estat propi

El secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, va revelar ahir que el president de la Generalitat, Artur Mas, li va preguntar com s'ho faria la seva formació per arribar a l'estat propi. Tots dos dirigents van tenir aquesta conversa en la reunió que van mantenir per debatre el pacte fiscal. Bertran li va contestar que SI té clar el camí: la llei sobre la independència, que la cambra ja ha tombat en aquesta legislatura i que els solidaris tenen previst tornar a presentar. Aquesta norma té com a eix principal la negociació del govern català amb la comunitat internacional perquè es reconegui la independència. Mentre durin aquestes converses, es crearan diversos ministeris per anar posant els ciments de l'estat català. La Generalitat també impulsarà una campanya per difondre els beneficis de la sobirania plena perquè la societat s'hi involucri i es pugui guanyar un referèndum sobiranista, que seria el pas següent.

M.B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.