Política

Montoro assegura que voldria complir l'Estatut però que no hi ha diners

El ministre justifica la retallada en inversió amb l'argument que ara l'objectiu és reduir el dèficit

El PSC avisa que caldrà renegociar l'addicional tercera

Complir l'Estatut és un desig, incomplir-lo per falta de diners és una realitat que el govern de Mariano Rajoy no està disposat a modificar. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, admetia ahir que li hauria agradat aplicar “fil per randa” els criteris d'inversió en infraestructures que conté la norma catalana, però “no hi ha diners”. I els comptes pel 2012 que a finals del mes de juny rebran el vistiplau definitiu de les cambres espanyoles es mantindran en l'11% d'inversió, lluny del 18,8% que assenyala l'Estatut.

En resposta a una pregunta en la sessió de control al Congrés del coordinador dels diputats del PSC, Francesc Vallès, Montoro va mostrar ahir un punt d'inflexió respecte a anteriors declaracions sobre la mateixa qüestió, en les quals s'havia limitat a assenyalar: “Hem arribat, fins on hem arribat.” Emprant, però, el mateix argument que no hi ha prou diners a la caixa estatal per dedicar-lo a obres, en aquesta ocasió si més no matisava que la “voluntat” de l'executiu espanyol hauria estat complir “fil per randa” el que estableix no només el text català, sinó també el de les Balears, Andalusia, Extremadura i Castella i Lleó.

Però que admetés un desig no implica que Montoro abandonés el seu to desafiant sobretot quan va aprofitar per retreure al dirigent socialista “el gran forat; el gran dèficit” que el govern tripartit va deixar a Catalunya. I hi afegia que “és el moment de reparar aquest dèficit”, tot insistint en la tesi que ara el que preocupa realment el govern de la Generalitat no és el nivell d'inversió pública, sinó que torni a fluir el crèdit i que es recuperi l'economia.

En la seva intervenció, Vallès va recriminar a Montoro que admeti implícitament el deute de 211 milions de la disposició addicional tercera però que, en canvi, mostri un absolut desinterès per pagar-lo ara o més endavant. “Potser això acontenta el govern de CiU, la qual cosa no em sorprèn perquè ja fa temps que ha renunciat a defensar els interessos de Catalunya”, però alertava que en cap cas “no convenç la ciutadania”.

Per tot plegat, el PSC assegurava que, en vista dels incompliment en inversió pública, caldrà incrementar els set anys de cadència que estableix la addicional tercera.

L'Estatut és una llei orgànica i les lleis hi són per complir-les; però vostès ni ho fan ni ho faran
Francesc Vallès
coordinador del PSC

LES FRASES

La nostra voluntat és complir fil per randa l'Estatut, però no hi ha diners; senyors, no n'hi ha
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.