Política

XIMO PUIG

SECRETARI GENERAL DEL PSPV-PSOE

“És absurd que el Sénia ens separe de Catalunya”

“Camps va cometre errors irreparables per al País Valencià, i Fabra és el representant actual de la desfeta de la nostra autonomia”

“El discurs del president no serà creïble si no destitueix de seguida tots els càrrecs als quals s'han imputat irregularitats”

“El que s'ha fet contra ACPV és ignominiós; la reciprocitat seria possible des d'ara mateix”

Ferraz
Malgrat que va apostar per Carme Chacón en les primàries, Puig, que també és diputat al Congrés, assegura que manté una “magnífica” reunió amb Rubalcaba. Això no obstant, reconeix que en els últims anys hi ha hagut un “divorci real” i “incomunicació” entre Ferraz i la Blanqueria, seu del PSPV. “El PSOE no ha sabut posar el País Valencià en el lloc que li pertoca, però ara Rubalcaba vol estar més present que mai al territori valencià”, diu. Puig, que lidera el grup valencià al grup parlamentari, no vol renunciar al “cognom” PSOE de la sigla de la seua formació perquè formen part “d'un partit amb visió federal”.
El govern valencià està intervingut políticament i econòmicament; no té autonomia

Baluard del socialisme històric i valencianista, l'alcalde de Morella va agafar les regnes del partit tot just fa dos mesos amb el ferm propòsit de posar fi a l'enquistada divisió interna i redreçar el rumb d'una formació que no coneix la victòria electoral des de fa gairebé vint anys.

El seu lideratge coincideix amb la pitjor crisi econòmica, social i ètica del País Valencià.
Vivim una situació molt complicada i hem de reconèixer que estem pitjor que fa disset anys, quan el PP va arribar al govern de la Generalitat. Ara bé, hem de dir a la gent que hi ha esperança, que tenim alternatives.
Quines són les seues propostes per eixir d'aquesta conjuntura?
El futur del País Valencià té dos punts clau: la regeneració democràtica, per a la qual necessitem tindre unes institucions transparents i posar fi a l'opacitat i a la corrupció generalitzada; i la reconstrucció del país, que ha de començar per recuperar el diàleg i defendre els interessos de tots els valencians i no sols d'uns quants. I així ho he traslladat al president Alberto Fabra.
Li ha exigit que dimiteixin del càrrec els imputats i implicats en casos de corrupció?
És clar; no és creïble que es pronuncie contra la corrupció si no pren mesures més contundents. Una cosa són les responsabilitats penals i una altra les polítiques, i aquestes no s'han d'avaluar en funció d'una imputació penal en ferm.
Vostè ha dit que potser s'ha judicialitzat molt la política valenciana. Fa marxa enrere en l'estratègia seguida pel seu antecessor?
Amb la corrupció, tolerància zero, som en eixa lluita des que presidíem la Generalitat, forma part del nostre ADN. Ara bé, al marge de la fiscalització de la corrupció també hem de crear una alternativa consistent i contundent perquè els ciutadans s'adonen que podem oferir-los un bon govern.
Representa Fabra un canvi respecte a Francisco Camps?
Camps ha comès errors d'una gran magnitud per a aquest país. I el senyor Fabra és el representant actual de la desfeta de la nostra autonomia des del 1995 i còmplice de les polítiques dels seus predecessors.
Amb vostè el PSPV ha recuperat la relació amb el PSC.
És absurd que el Sénia separe una relació de germans que comparteixen una llengua i una visió federal d'Espanya que té en compte la diversitat del territori. La relació entre nosaltres ha de ser fluida i constant, buscant la defensa d'interessos comuns, com ara el corredor mediterrani.
Hi donaria prioritat per damunt de l'AVE?
No són incompatibles, però hem perdut molt de temps en els dos projectes per culpa de la política anticatalanista de la dreta valenciana.
L'anticatalanisme s'ha concretat sobretot en el tancament de TV3 al País Valencià.
El que s'ha fet contra Acció Cultural és ignominiós. He demanat a Fabra coherència i voluntat política, ja que la reciprocitat és possible des d'ara mateix. Seria un bon pas cap a la regeneració democràtica.
On guarda els seus estalvis?
A Bancaixa, i espere que els actuals directius els gestionen millor que els anteriors. La responsabilitat del que ha passat amb la CAM i Bancaixa és exclusivament del PP valencià, que va canviar la llei per governar-les i posar els seus en els llocs de direcció. Ara és fonamental investigar què ha passat, depurar responsabilitats i suspendre ja les indemnitzacions i pensions dels que han dilapidat el capital.
Per què no van avalar que J.F. Mira estiguera al Consell Valencià de Cultura?
Perquè Compromís mai ens ho va proposar. Quico Mira és un dels intel·lectuals més importants del País Valencià i si jo sóc president de la Generalitat algun dia tindrà el reconeixement que es mereix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.