Política

política

El PSC i CiU pacten ‘in extremis' el pressupost de Blanes

Dotar de partida pressupostària la piscina Ventijol és un dels darrers esculls de l'acord

Es plantegen descomptes en les quotes de les llars d'infants si la Generalitat augmenta l'aportació

Anit, a menys de 24 hores de la votació del pressupost municipal de Blanes, el PSC –que governa en minoria– i CiU van tancar l'acord. Malgrat que feia mesos que negociaven, no va ser fins anit que es va aconseguir la fumata blanca. “Ha estat una reunió molt positiva”, asseguraven fonts socialistes en sortir de la reunió.

Segons van explicar altres fonts de la negociació, un dels temes que encallaven el pacte era la piscina Ventijol. Hi havia acord a arreglar-la i reobrir-la, però CiU pressionava perquè no quedés com una declaració d'intencions. Anit, les delegacions socialistes i convergents van acordar donar-li dotació pressupostària. L'objectiu, “que estiguin obligats a complir-ho”, van apuntar fonts de CiU.

També es van acordar dues partides d'ajudes assistencials: una per a l'Ajuntament, és a dir, per ajudar famílies a pagar llum, aigua i serveis bàsics, i l'altra per a entitats que es dediquen a aquest camp.

Les escoles bressol havien estat una de les condicions de CiU. Un cop havien aconseguit el compromís del govern local que no se'n tancaria cap, ahir van pactar descomptes. Només en alguns supòsits. Un és si la Generalitat aporta més dels 1.000 euros que preveu l'Ajuntament (la Generalitat no ha concretat l'aportació i ha parlat d'aplicar criteris segons la renda amb un màxim de 1.300 euros). Curiosament ICV-EUiA i el PP van presentar una moció en el darrer ple en aquesta línia que va ser tombada pel PSC i CiU.

Un altre dels acords pressupostaris és el de mantenir la unitat d'escolarització continuada. Finalment, CiU també ha aconseguit del PSC el compromís de reduir la pressió fiscal per a l'any que ve. El PSC i CiU faran públic l'acord aquest matí.

ICV-EUiA i el PP, en contra

ICV-EUiA ja havia anunciat setmanes enrere que aquest vespre votarà en contra dels pressupostos. L'argumentari ecosocialista és ampli. “Aquests pressupostos simplement recullen les retallades que s'han anat produint”, va assegurar Víctor Catalán, regidor d'ICV-EUiA. Catalán va anar més enllà i va acusar el PSC de pactar amb CiU “a canvi de no fer mala sang de la mala gestió del mandat anterior”. De fet, el regidor va acusar directament CiU de la mala situació econòmica de l'Ajuntament. “Les retallades en personal i serveis només serveixen per pagar els crèdits”, que va quantificar en 6,5 milions aquest any.

La sorpresa ha estat el PP, que segons va avançar a aquest diari també hi votarà en contra. Més per una qüestió de forma que de fons. “Votarem no perquè no han comptat amb nosaltres”, va assegurar el seu portaveu, Salvador Tordera, que va lamentar que en els tres mesos de negociació només havien fet una reunió. “Ens hem portat massa bé; té un tarannà de governar que no és correcte”, va dir.

Negociar el temps de paraula

Un dels trets característics dels plens de Blanes és el temps. Cada intervenció està fixada en cinc minuts i es dóna un minut més de rèplica. Són molt estrictes. Tant que Blanes va importar anys enrere l'estil televisiu, amb dos marcadors que fixen el compte enrere. I quan s'arriba a zero el micròfon s'apaga. El reglament, però, permet excepcions. I demà s'espera que en sigui una. Mitja hora abans del ple es reuniran els diversos partits en junta de portaveus i tot indica que acordaran doblar els temps. És a dir, farien una primera intervenció de deu minuts per a cada partit i una segona intervenció de rèplica de dos minuts. Si no s'arribés a aquest acord, l'enuig de l'oposició seria més que considerable. De fet, però, tothom dóna per fet que s'arribarà a l'acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.