Política

Barcelonès

La nova Barcelona Activa liquida els plans d'ocupació

La fi de la fórmula és de fet dictada per la manca de subvencions catalanes i estatals

Amb la reestructuració, l'agència esdevé “braç executor” de les polítiques de promoció econòmica de Trias

L'alcalde Xavier Trias ja ho havia advertit: el model “assistencialista” de plans d'ocupació basat a crear llocs de treball temporals en el si de l'administració no era el seu. La remodelació de Barcelona Activa, l'agència municipal dedicada a les polítiques d'ocupació, era, doncs, qüestió de temps. I la tempesta de retallades de l'Estat i la Generalitat, de la qual òbviament no s'escapen les subvencions destinades a plans d'ocupació, conflueix ara amb la voluntat política de Trias.

La reforma de Barcelona Activa ja està definida, i comporta passar de gestionar els 42 milions d'euros que l'agència va ingressar i va gastar el 2011 a 27,1 el 2013. Per fer front a aquest nivell de despesa, que suposa una reducció del 35% de les seves previsions pressupostàries, l'empresa pública es nodrirà principalment d'una partida provinent del pressupost municipal de 20,8 milions, tres més que el 2011. El consistori també compta amb 3,9 milions més d'ingressos diversos ja garantits, i calcula que, per quadrar els números, podrà reduir les despeses en 2,4 milions amb un pla d'eficiència.

L'Ajuntament no descarta disposar finalment de subvencions, com fins ara, però vol evitar que la viabilitat de l'agència continuï depenent de partides ara per ara més incertes que mai. La supeditació a aquests ingressos –el 2011, 21 dels 42 milions que van nodrir Barcelona Activa provenien del Servei Català d'Ocupació (SOC) a partir de les transferències estatals– hipotecava, a més, l'organització interna de l'entitat. Si finalment rep recursos externs, es destinaran a programes dissenyats pel mateix Ajuntament, assegura Recasens.

L'agència mantindrà els 130 empleats estructurals, consolidarà amb feina estable els 55 treballadors fixos que fins ara tenien feina supeditada a l'existència de subvencions i mantindrà els 56 fixos discontinus, que fins ara cobraven del SOC i ara ho faran de l'Ajuntament. Els 55 contractes d'obra i servei vinculats a programes del SOC s'esgotaran al llarg del segon semestre del 2012, i ja no es preveu que s'obrin nous plans d'ocupació. En primera instància, doncs, aquests 55 llocs de treball es destrueixen.

Segons Recasens, la remodelació de l'ens permetrà racionalitzar-ne l'estructura, optimitzar els processos interns i agilitar la presa de decisions i la gestió de recursos. L'èmfasi es posarà ara en la col·laboració publicoprivada, i a buscar fórmules d'inserció laboral estable en col·laboració amb empreses. L'agència, que passa a ser, en la terminologia del govern municipal, “el braç executor” de les polítiques de promoció econòmica de l'Ajuntament, sumarà a les tasques d'orientació i capacitació professional línies de suport i assessorament a empreses, emprenedors i autònoms.

El líder del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va criticar el que va qualificar de gir “business friendly”. “Trias aplica la seva recepta neoliberal, antiga, fiant la recuperació econòmica al mercat, i renunciant al paper central que l'administració pot tenir com a motor de reactivació econòmica”, va dir.

En plena escalada de l'atur, Trias desmantella polítiques actives d'ocupació
Ricard Gomà
President del grup municipal d'ICV-EUiA
Ara tenim un instrument més potent, autosuficient i amb decisió pròpia
Sònia Recasens
Tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.