Política

El Congrés rebutja castigar les xiulades a l'himne espanyol

En un ple rocambolesc, el PP veta una iniciativa de les Corts Valencianes per eradicar la “politització de l'esport”

Catalans i bascos defensen la llibertat d'expressió

  • Alfred Bosch.

Rocambolesc i esperpèntic. El PP va acabar vetant una proposició antiga –promoguda des de les Corts Valencianes per la qual es demanava que es prohibeixi i es castigui la utilització política de l'esport– i que el grup de Rajoy havia volgut portar ara al Congrés aprofitant el ressò de les xiulades de la recent Copa del Rei. Un cop a la cambra, el PP va voler esmenar la relliscada sol·licitant als valencians que la retiressin, però ja era massa tard. La iniciativa ja era a l'ordre del dia i s'havia de debatre i votar. I l'encarregat de defensar-la era el diputat valencià David Serra, imputat per finançament irregular, el qual assegurava que la seva queixa ve de lluny, concretament d'un partit al Camp Nou on es va exhibir un cartell a favor dels Països Catalans.

El PP va servir amb safata que s'escoltés un clam pràcticament unànime dels grups contra una iniciativa que entre les descripcions més suaus va haver d'escoltar-se que no tenia ni cap ni peus. “Obsolet, ridícul i oportunista”, afirmaven alguns diputats, entre ells l'andalús Manuel Pezzi, del PSOE.

Però, sobretot, va facilitar la plataforma perfecta perquè formacions catalanes i basques li retreguessin als promotors de la iniciativa que embolcallar-se en la bandera espanyola per aclamar a la Roja no és polititzar res, mentre que reivindicar les seleccions nacionals és un pecat que ha de ser castigat. Precisament, el diputat de CiU Martí Barberà va rebutjar la iniciativa defensant la llibertat d'expressió per poder reclamar un àmbit esportiu propi.

En un punt del debat, el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, va exhibir una estelada des de la tribuna d'orador. La cara de més d'un dirigent de PP va ser, com a mínim d'ensurt. Immediatament, però, és va refer i van arribar el torn de la xiulada i l'esbroncada. Minuts abans, Bosch ja havia estat premonitori: “Tampoc no es delicte xiular en aquesta cambra i, de fet, vostès, ho fan de forma generosa”, ironitzava.

Des d'Amaiur, Xabier Mikel Errekondo va arribar a recordar que barrejar esport i política no és nou, sinó que l'exhibició de patriotisme al voltant de les gestes en competicions era el plat fort de l'època Franquista. “Practica el deporte, mejora la raza” L'abertzale recordava quin era el lema d'aquella negra etapa.

Entremig, Rosa Díez, d'UPiD, va aprofitar la intervenció per donar una mostra més de que a patriota no la guanya ni el PP. Amb la vena del coll a punt de petar, la basca, encarant-se a Amaiur i ERC, els va recordar que les víctimes d'ETA i la defensa de les llibertats col·lectives.

Però el millor exemple d'incongruència el va donar la diputada del PP i exjudoca, Miriam Blasco, la qual apel·lava a deixar de barrejar política i esport –i afirmava que les medalles les guanyen els que competeixen– alhora que exhibia orgull pel triomf de Rafael Nadal. “És la imatge d'Espanya”.

22.10.05
És el dia que es
va celebrar el partit Barça-Osasuna i que ha motivat la iniciativa promoguda pel PP valencià.
No podem acceptar la iniciativa, no estem d'acord a prohibir, s'ha de preservar la llibertat d'expressió
Martí Barberà
diputat de ciu
Ja ho deia el franquisme: ‘Practica deporte, mejora la raza'
Xabier Mikel Errekondo
portaveu d'amaiur
Si s'ha de separar política i esport, per què no prohibeixen la bandera espanyola?
Alfred Bosch
Diputat d'erc
És una agressió a la sensibilitat del poble valencià (que es reivindiquin els Països Catalans)
David Serra
diputat de les corts valencianes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.