Política

Any de tranquil·litat

Després d'un mandat molt convuls, Antoni Guinó (CiU) va recuperar l'alcaldia gràcies a un pacte ampli amb ApM-AM i PP

La gran majoria del govern ha permès passar un any sense sobresalts

Tot i que la nit electoral augurava un nou període de turbulències a Maçanet de la Selva –el mandat anterior va ser un rosari de pactes incomplerts i denúncies als jutjats–, la veritat és que al municipi hi ha un pacte de govern ampli –9 regidors de 13– i que de moment és estable.

Antoni Guinó (CiU) va guanyar les eleccions amb 5 regidors i recuperava de nou l'alcaldia. En aquell moment va apostar per un gran pacte de concentració amb els cinc partits del ple: “Si mires els programes electorals, en el fons tots sabem què fa falta a Maçanet”, diu Guinó. La crida va ser resposta per ApM-AM, que amb 3 regidors van quedar segons a les eleccions, i per l'únic regidor del PP. Un any després, l'alcalde encara aposta per la concentració de forces: “M'agradaria que el govern encara fos més ampli, m'agradaria que hi fóssim tots, però darrere hi ha sigles i maneres de pensar concretes”

Guinó, d'Unió Democràtica, és conscient del context econòmic: “Estudiem cada dia la manera de subsistir”, diu. Maçanet no s'ha hagut d'acollir al pla d'ajust i va poder pagar les factures als proveïdors a temps. A més, l'any passat va tancar amb un superàvit d'uns 200.000 euros: “L'ampliació de Frit i les obres de Medes han anat molt bé; esperem que aquest any en puguin sortir més”, comenta Guinó. El govern local és conscient que el superàvit de l'any passat serà difícil de mantenir i per això està prenent mesures: “Anem sempre amb el fre de mà posat”, com diu Guinó. L'estalvi energètic és una de les vies; també “controlem molt les partides i que cap regidor es passi”.

El principal soci de CiU al govern, Acord per Maçanet-Acord Municipal (vinculat a ERC), fa un balanç “positiu” de l'any de mandat: “Ens hem d'esforçar una mica més a buscar l'eficiència als serveis públics i mesurar les despeses”, admet Antoni Trincheria, segon tinent d'alcalde. Pel líder d'ApM-AM el gran repte del municipi és “sanejar l'Ajuntament i continuar mantenint els serveis”. Trincheria, un any després, segueix defensant que la millor opció va ser estar al govern i no liderar l'oposició: “Podíem aportar més al poble des de dins que des de l'oposició, per això vam entrar-hi; continuem pensant que és més positiu estar al govern que a l'oposició”, diu.

“Anem fent tot el que podem; dins els instruments que tenim, ho estem fent força bé: no hi ha més ens adaptem al que hi ha”. És la valoració de Fernando Maqueda (PP), regidor de Medi Ambient. El regidor del PP destaca “l'entesa” entre les tres formacions del govern i de la seva àrea remarca el nou contracte de les escombraries: “Feia cinc anys que estava fet i ara en fem un de nou per un preu força bo”.

Nova ordenança de civisme

La conversió del cos de Vigilants en policia local s'albirava com un dels grans temes d'aquest mandat, però l'actual situació econòmica ha fet desistir el govern local, que ha optat per redactar una nova ordenança de civisme –que entre d'altres multarà prostitutes i clients– que dotarà de competències els Vigilants, que podran fer el 80% del que faria la policia local. Per Josep Romaguera de 9 Maçanet (vinculat a ICV-EUiA), però, aquest episodi és un exemple de “sordesa” i “alhora contradiccions en l'acció de govern”. Per l'exalcalde, “l'excusa econòmica no amaga el desacord en el si del govern CIU-AM”.

Romaguera, qualifica el govern local de “tripartit conservador” i en fa un balanç negatiu: “Ha passat l'any i encara és hora de veure o sentir una explicació de quin és el pla d'acció municipal per a la legislatura”. Acusa el govern de no tenir “criteri propi” i assegura: “Com que no hi ha un projecte consensuat cada regidor tira pel seu costat i qui dies passa anys empeny.”

Un govern “sense idees”, pel PSC

El PSC denuncia els “acomiadaments improcedents” de quatre persones “només pel fet de no ser dels seus”, segons el seu portaveu, Tomàs Renyer. Aquest admet el mal context econòmic, però qualifica la gestió del govern local amb un “suspens”. El líder dels socialistes assegura que el tripartit estan “mancats d'idees, sense lideratge, amb decisions polítiques que afavoreixen els que més tenen”. També critica el pressupost, que considera que està “escandalosament en la línia de la dreta que governa a Catalunya, a Espanya i a la majoria de països d'Europa, amb una gran embranzida de les polítiques neoliberals”.

L'oasi es pot convertir en miratge

La tranquil·litat d'aquests primers mesos de mandat es pot veure estroncada si es compleixen els auguris de Romaguera sobre els litigis judicials oberts el mandat passat: “Pot passar que es resolguin en poc temps les diligències judicials que hi ha sobre l'alcalde Guinó i s'obri una nova situació políticoconvulsa, o políticoregeneradora a la nostra vila”. L'alcalde, però, li replica amb força: “A mi m'agrada treballar i a ell anar als jutjats; es deu pensar que anant als jutjats taparà la seva porqueria”, assegura.

LES CLAUS
Incertesa.
Els comptes estan sanejats. L'any passat, gràcies a les obres d'ampliació de l'empresa de patates Frit Ravich i a les millores a l'àrea Medes. Enguany, però, s'hauran de prendre mesures. El govern local no vol acomiadaments.
Independència.
Maçanet s'ha adherit a l'Associació de Municipis per la Independència, presidia per l'alcalde de Vic, també d'Unió. Curiosament, un regidor d'ApM-AM (vinculada a ERC) va votar el mateix que el PP: abstenció. Sorprèn per les dues bandes.
Tribunals.
Denúncies i contradenúncies han portat polítics de Maçanet als jutjats. S'esperen les sentències.
Dins els instruments que tenim, ho estem fent força bé: no hi ha res més
Josep Romaguera PORTAVEU DE 9M-ENTESA
Tomàs Renyer PORTAVEU DEL PSC
No estem en mans del govern municipal dels millors
Fernando Maqueda REGIDOR DE MEDI AMBIENT (PP)
Els que ens governen segueixen la mala tradició maçanetenca de preservar el ‹xiringuito›
Antoni Trincheria SEGON TINENT D'ALCALDE (ApM-AM)
Ens hem d'esforçar una mica més a buscar l'eficiència als serveis públics
Antoni Guinó ALCALDE DE MAÇANET (CiU)
M'agradaria que el govern encara fos més ampli; que hi fóssim tots
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.