Política

Pastor desafia el PP balear i no plegarà com a diputat ni com a batlle de Manacor

El crític expulsat per haver-se oposat a la nova política lingüística rep el suport del seu grup municipal

Diu que ell no ha canviat, i demana “seny” per al consens

La pugna està servida. El diputat balear del PP i batlle de Manacor, Antoni Pastor –que dimecres al vespre, de manera fulminant, va ser suspès cautelarment de militància i dels càrrecs en les dues institucions, a més de la presidència de la junta local popular, per haver votat contra la nova llei de funció pública que elimina el català com a requisit per accedir a l'administració–, ha reafirmat que no deixarà les seves responsabilitats tal com el secretari general del partit, Miquel Vidal, ahir li tornava a demanar que fes, almenys “mentre no es resol l'expedient disciplinari obert”.

El díscol ja va contestar que seguirà com a no adscrit en el grup mixt al Parlament, i com a alcalde amb el suport de vuit dels altres deu regidors del PP a l'Ajuntament, que s'exposen també així a un expedient de la direcció, i que juntament amb dos independents li garanteixen la majoria. Pastor va comparèixer ahir al migdia flanquejat precisament per les seves tinentes d'alcalde, Catalina Riera i Sebastiana Sureda, per explicar que havia posat el càrrec a disposició del grup municipal fins a “set i vuit vegades” i li havien demanat que no plegués, així que seguirà treballant “amb normalitat”, tot i viure “moments difícils i complicats”.

Pastor, que assegura que ha rebut moltes mostres de suport també dins del seu partit, exposava els seus “dubtes” sobre el procediment seguit per a una expulsió tan “ràpida i contundent” –que ara ha de ratificar el PP estatal–, ja que no se li ha donat audiència per explicar-se i creu que la seva posició “no és motiu suficient” per a la mesura. En aquest sentit, es declarava “tranquil” sobre un vot del qual no es penedeix, i recordava la seva “lleialtat” al partit durant els 19 anys que fa que hi milita. El diputat díscol anava més enllà i lamentava que hagi estat expulsat per haver defensat la llei de normalització lingüística impulsada per un govern del mateix PP el 1986, i aprovada aleshores per unanimitat en un “exemple de tarannà i moderació”. “Hi ha molta gent que ha canviat d'opinió, però jo no”, constatava ahir. Pastor, en aquest sentit, demanava “seny” al govern i a l'oposició balear, i es mostra esperançat que en les pròximes setmanes, durant la tramitació de la modificació legal, “encara hi ha temps i és possible” un canvi d'actitud que permeti un consens a l'entorn de l'ús del català, que definia com la “llengua de tots”.

Demà al migdia ja s'ha convocat a Manacor, a través de les xarxes socials, una concentració de suport a l'alcalde, tot i que segurament ell no hi assistirà ja que serà fora.

Camacho, amb el partit

La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va justificar ahir l'expulsió de Pastor per “disciplina interna de vot”, ja que qui la trenca “ha de tenir conseqüències”, com ella mateixa quan va ser apartada uns mesos de portaveu d'Interior al Congrés per haver votat a favor del retorn dels papers de Salamanca. Camacho nega que la iniciativa balear vagi “contra el català”, i la defensa perquè la llengua “no sigui motiu d'exclusió” per a ningú en la funció pública.

LES FRASES D'ANTONI PASTOR

La llengua és un element de cohesió social i de convivència, i precisament això és el que necessitem en moments difícils
Avui tornaria a fer el mateix. Sóc el de sempre, hi ha molta gent que ha canviat d'opinió, però jo no

S'especula que ingressi al nou partit illenc de centre

Tot i que ara per ara no s'ha pronunciat, la probable expulsió de Pastor del PP ha reobert les especulacions sobre la seva integració a la nova força local de centre que s'està conformant, per a la qual de fet ja va ser temptat abans de les autonòmiques de fa un any. El febrer del 2011 naixien en paral·lel dos partits que defensen un mateix espai propi per a les Balears: Convergència per les Illes, refundació de la històrica Unió Mallorquina i liderada per Josep Melià, i la Lliga Regionalista, de l'exconseller de Medi Ambient popular Jaume Font. Després d'obtenir respectivament el 2,8% i el 2,9% de vots, fa un mes anunciaven l'obertura de converses per confluir en un únic projecte –ara, bàsicament, només els separa la denominació, nacionalista o regionalista– que xucli els descontents del PP, i que podria tenir en Pastor un dels seus futurs fitxatges.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.