Política

Sánchez-Camacho portarà a Montoro una proposta concreta de pacte fiscal “a finals de juny”

La presidenta del PP a Catalunya exigeix al govern que elabori també un document “precís i exacte” amb el seu model

Alícia Sánchez Camacho reitera que els catalans “no volen confrontació o ruptura amb Espanya”

El PP de Catalunya ja té el seu propi calendari sobre el pacte fiscal. La presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, ha explicat que traslladarà a finals de juny una proposta concreta de pacte fiscal al ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques de Cristóbal Montoro. D'aquesta manera, creu que podran acudir al ple monogràfic de juliol amb la seva posició clara i negociada amb Madrid. “No sabem si el ministeri estarà en condicions d'arribar a tots els acords, però ho intentarem”, s'ha compromès. A més, Sánchez-Camacho ha reclamat al govern que porti un document amb una proposta “precisa i exacta” del seu model a la segona cimera.

De fet, segons Sánchez-Camacho, a la primera cimera que Artur Mas va convocar amb els partits per parlar del pacte fiscal, el PP català ja va assistir amb la proposta genèrica de “la tercera via”, fruit del primer document que el grup d'experts de la Fundació Col·labora del seu partit li va fer arribar. Les conclusions definitives de l'estudi que Sánchez-Camacho va encarregar per elaborar la seva proposta, però, arribaran “a finals d'aquest mes”.

Serà aleshores quan, segons Sánchez-Camacho, el detall del seu model “es portarà ja al ministeri d'Hisenda” i amb això “tancarem la proposta que el PP de Catalunya presentarà al plenari del pacte fiscal”. Així, la líder dels populars catalans “pactarà o al menys comunicarà” el que serà la seva proposta amb el govern de l'Estat i la direcció del PP espanyol. “La nostra proposta es decideix des de Catalunya, però ho fem amb comunicació amb el partit”, ha explicat Sánchez-Camacho, que ha afegit que a hores d'ara “ja estem treballant perquè la proposta estigui finalitzada, que la puguem parlar i traslladar al partit i al govern d'Espanya, i que estigui preparada per les votacions del juliol”, ha explicat en referència a la votació al Parlament sobre el pacte fiscal que encara no té data.

Sobre les converses entre el PP de Catalunya i el ministeri d'Hisenda, ha avançat que s'ha creat un grup de treball tècnic per parlar “de quin marge tenim per millorar el finançament” i ha afegit que des del seu partit s'intenta “millorar la proposta de finançament, acotar-la i perfeccionar-la en el marge que ens permeti el govern d'Espanya, però tenint en compte també que té l'obligació de negociar nous models a principis de 2013, que és quan finalitza el quinquenni establert”. “No sabem si el ministeri estarà en condicions d'arribar a tots els acords, però ho intentarem”, s'ha compromès.

De la mateixa manera, Alícia Sánchez-Camacho creu que el govern d'Artur Mas també hauria d'avançar en aquest sentit. Al seu entendre, és “evident” que l'executiu de Mas “no ha presentat un model concret del pacte fiscal”, i s'ha queixat que “només coneixem tres eixos que giren al voltant de tenir la clau de la caixa, l'agència tributària pròpia i la recaptació de tots els impostos”. “No hi ha una proposta ferma i pròpia dient com s'articularia l'agència tributària pròpia, com es faria la recaptació de tots els impostos o quina seria la quota de retorn”, ha denunciat, tot afegint que “el plantejament del govern encara és incert i no el coneixem” perquè “encara no hi ha una proposta elaborada”.

És per això que la líder del PP a Catalunya li ha demanat a l'executiu de la Generalitat “que en la propera cimera presenti el seu model de pacte fiscal amb precisió i exactitud, perquè els catalans sapiguem on ens porta el Govern”. A més, ha reclamat que ho faci “garantint un procediment de diàleg” perquè “si el que vol és un enfrontament amb la resta d'Espanya, el PP creu que el govern no tindrà el suport majoritari del poble”. “Els catalans no volen confrontació o ruptura amb Espanya”, ha insistit.

En aquest sentit, Sánchez-Camacho ha remarcat que considera que el govern “hauria d'articular una mesa de treball multilateral” perquè “de moment, el govern no ha tornat a dir res més des de la primera cimera i només ha demanat que ens reunim bilateralment entre nosaltres”. “És insuficient per demostrar que vol un diàleg multilateral i un pacte”, ha exigit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.