Política

Les forces pro rescat s'imposen a Grècia

La conservadora Nova Democràcia guanya els comicis però necessita el Pasok per governar

Samaràs proposa un govern d'unitat nacional a tots els partits favorables a l'euro

El líder de Syriza rebutja l'oferta i confirma el seu pas a l'oposició indicant que la majoria dels grecs han votat contra el memoràndum de la Unió Europea i l'FMI

Samaràs promet als socis de la UE que no hi haurà més “aventures”
Els neonazis mantenen la presència en el nou Parlament

El partit conservador Nova Democràcia (ND), liderat per Andonis Samaràs, va guanyar finalment ahir les eleccions parlamentàries a Grècia i, tot i no obtenir la majoria absoluta, podrà governar amb els socialistes del Pasok, també favorables al memoràndum, el pla de rescat financer firmat amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, a canvi d'un dur programa d'austeritat. La dreta tradicional va superar així el desafiament de la coalició d'esquerres Syriza, dirigida pel carismàtic Alexis Tsipras, que va capitalitzar el vot contra el memoràndum. Tsipras s'ha vist reforçat pel descontentament de cinc anys consecutius de recessió i l'increment de l'atur i ha aconseguit desafiar el tradicional bipartidisme que ha controlat la política grega durant els últims 35 anys. Amb el 70% escrutat, ND obtenia el 30,1% dels vots, en contraposició al 26,4% de Syriza. Tot seguit, el Pasok, amb el 12,5%; el nacionalista Grecs Independents, amb el 7,4%; el neonazi Alba Daurada, amb el 6,9%; el Dimar (centreesquerra), amb el 6%, i el Partit Comunista, amb el 4,5%. Amb aquests resultats, ND obtindria 130 diputats i el Pasok 33, de manera que plegats aconseguirien una còmoda majoria absoluta al Parlament, de 300 escons. “El poble grec ha votat avui per la permanència del país a la zona euro i a favor de les forces polítiques que portaran ocupació i desenvolupament”, va declarar davant dels mitjans Samaràs. “Així, convidem totes les forces polítiques que creguin en això a un govern de salvació nacional”, hi va afegir. “Em sento molt alleujat per Grècia i per Europa. Tan aviat com puguem formaren un govern”, va prosseguir Samaràs, que va advertir que el país “no pot perdre ni un minut”. El dirigent conservador va reiterar que Grècia complirà els compromisos contrets amb els seus socis europeus: “No hi haurà més aventures [amb referència a la proposta de Syriza d'anul·lar el memoràndum]. El lloc de Grècia a Europa no serà posat en dubte.”

En la mateixa línia, el líder socialista, Evànguelos Venizelos, va considerar que amb aquests resultats electorals, cal tornar a mirar de pactar un govern d'“unitat nacional” amb la participació d'ND, Syriza, el Pasok i Dimar. “Si volem una Grècia que continuï a l'euro, demà [avui] hi ha d'haver un govern”, va proclamar mentre advertia la resta de líders polítics que tenen a les seves mans una “missió nacional”. No obstant això, Tsipras va rebutjar participar en un govern d'aquestes característiques, de manera que sembla improbable que les formacions de l'esquerra donin suport a una coalició governamental formada pels partits tradicionals, i menys tenint en compte que ND i el Pasok ja tenen una majoria absoluta.

“He telefonat a Samaràs per felicitar-lo, ja pot formar govern”, va dir el cap de Syriza, pel qual la seva coalició representa “la majoria del poble contra el memoràndum”. Tot i reconèixer que ND ha estat el partit més votat a les eleccions d'ahir, Tsipras va recordar que les formacions contràries al rescat sumen més vots. “El resultat de les eleccions implica una oposició clara al memoràndum. L'anul·lació de les mesures d'austeritat és l'única opció viable per a Europa”, va reiterar Tsipras. “La negativa al memoràndum és una ordre clara i repetida que ve del poble”, hi va afegir. Tot i el segon lloc a les urnes, el dirigent d'esquerra, que reclama ara per al Syriza la posició de “principal partit de l'oposició”, es va felicitar pel resultat de la coalició. “Estem molt contents, perquè la nostra gent ha resistit i ha multiplicat el percentatge de vots en només un mes.” “Ha nascut un nou dia per a Grècia. Seguirem”, proclamava, mentre denunciava una “aliança impia de poders tradicionals de dins i fora del país” que s'ha traduït en un “xantatge” als grecs.

El nou govern liderat per Nova Democràcia haurà d'intentar renegociar el memoràndum de mesures d'austeritat a canvi de les quals Grècia rebrà un segon rescat de la UE i l'FMI per valor de 130.000 milions d'euros. Així ho va prometre durant la campanya electoral el seu líder i probable nou primer ministre.

Els partits comencen a negociar

redacció

El guanyador dels comicis, Andonis Samaràs, obrirà avui mateix la ronda de contactes polítics amb vista a crear l'executiu d'“unitat nacional” que va proposar ahir al vespre. Segons l'article 37 de la Constitució, Samaràs ha de rebre del president de la República, Kàrolos Papúlias, un “mandat exploratori” per formar un govern “que tingui la confiança del Parlament”. Disposarà de tres dies per aconseguir aquesta empresa. Si fracassés, el torn correspondria al segon classificat, Alexis Tsipras, però el líder de Syriza ja va anunciar ahir que passa a l'oposició. L'encàrrec recauria llavors en Evànguelos Venizelos, líder del socialista Pasok. Samaràs necessita els vots del Pasok per governar, però Venizelos va advertir ahir que els socialistes no entrarien en un govern sense Syriza. Si es ratifiqués en aquesta posició, el país entraria en un nou bloqueig i Papúlias hauria d'intervenir per trobar una solució que evités un segon i indesitjat retorn a les urnes.

L'Eurogrup vol un nou govern ara

redacció

L'Eurogrup “ha pres nota” dels resultats de les eleccions legislatives gregues i va reclamar ahir la “ràpida” formació d'un nou govern que assumeixi els ajustos pactats amb la UE a canvi del segon rescat, segons un comunicat difós ahir al vespre pel seu president, Jean-Claude Juncker. La troica –formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional– tornarà a Atenes així que hi hagi un nou executiu per examinar el camí a seguir. No obstant això, el comunicat no menciona la possibilitat de donar més temps a Grècia per reduir el seu dèficit com va
suggerir ahir al vespre el ministre alemany d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle.

“L'Eurogrup pren nota dels resultats provisionals de les eleccions gregues del 17 de juny, que haurien de permetre la formació d'un govern que tingui el suport de l'electorat per tornar Grècia a un camí de creixement sostenible”, subratlla el comunicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.