Política

Naufraga un vaixell amb 200 immigrants rumb a Austràlia

L'embarcació s'enfonsa prop de l'illa de Java, a Indonèsia, i hi ha 75 víctimes mortals

La policia australiana albira un grup de 40 supervivents

Un avió s'estavella a Djakarta i causa deu morts

Un vaixell amb 200 persones a bord va naufragar ahir al nord de la l'illa australiana de Christmas, en aigües del sud de l'illa indonèsia de Java, segons van informar fonts policials australianes. Encara no hi ha un balanç definitiu de víctimes però es calcula que els morts podrien ser uns 75. Un segon vaixell amb cent persones a bord podria estar en la mateixa situació.

Segons la policia australiana, un avió militar va albirar unes 40 persones, dempeus, sobre el buc del vaixell, que estava bolcat. “Sabem que no hi havia 200 salvavides a bord”, va assegurar el comissari Karl O'Callaghan, a una televisió local. “Hi ha supervivents, però no podem confirmar-ne el nombre”, hi va afegir l'Autoritat Marítima Australiana de Recerca i Rescat, Jo Meehan, segons l'emissora de ràdio ABC. Austràlia va enviar dues patrulleres i un avió de vigilància a la zona del naufragi i tres vaixells mercants es van unir a les operacions de rescat.

Feu de contrabandistes

Les autoritats indonèsies són les que coordinen les feines de salvament perquè el naufragi va passar a les seves aigües. L'illa de Christmas és un territori australià a l'oceà Índic, i la seva situació geogràfica, a uns 360 quilòmetres al sud de Djakarta i a 2.350 quilòmetres al nord-est de Perth, fa que sigui utilitzada pels contrabandistes per introduir immigrants indocumentats a Austràlia des d'Indonèsia. Segons fonts d'aquest país, els immigrants que viatjaven en el vaixell enfonsat provenien de Sri Lanka.

Els sol·licitants d'asil polític a Austràlia acostumen a navegar des d'Indonèsia fins a aquesta illa de Christmas en vaixells plens de gent i molt precaris, habilitats pels traficants de persones.

Aquest any, les autoritats de Sydney han detectat més de 50 embarcacions amb més de 4.000 sol·licitants d'asil a bord.

Cinc d'aquests sol·licitants van morir el desembre del 2010, quan el vaixell en què viatjaven es va precipitar contra unes roques.

L'armada australiana ha interceptat tres embarcacions amb 238 immigrants indocumentats en aquesta zona durant les últimes 24 hores, segons el diari local The Age.

De fet, el nombre d'estrangers interceptats en aquesta illa ha crescut de manera exponencial en els mesos de maig i juny, fins a superar el miler de persones al mes, una xifra a la qual no s'arribava des del 2001, segons dades oficials facilitades pel govern australià.

S'estavella un avió

D'altra banda, deu persones van morir ahir –set militars i tres civils– en estavellar-se un avió de les Forces Armades indonèsies en un barri residencial de la capital del país, Djakarta, segons van informar els mitjans locals. Les víctimes mortals són els set soldats que anaven a bord de l'aparell Fokker F-27 i dos nens, cosins de dos i sis anys, i la dona que els cuidava.

L'impacte de l'aparell va causar incendis a vuit habitatges de la zona, segons va informar el canal de televisió Metro TV.

LA XIFRA

1.000
persones
que volen entrar a Austràlia són interceptades per l'armada cada mes a l'illa de Christmas.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.