Política

El Congrés del Paraguai destitueix el president Lugo

El mandatari acata la decisió, però parla de “cop d'estat exprés”

Els seus partidaris s'enfronten a la policia

Una mica més d'un dia va trigar el Congrés del Paraguai a iniciar el procés de destitució del president Fernando Lugo, un exbisbe sense militància que el 2008 va posar fi a 61 anys de govern del Partido Colorado. El cop de gràcia, que es va confirmar amb 39 vots favorables al cessament per només 4 en contra, va arribar del seu principal aliat, el Partit Liberal del vicepresident Federico Franco, que dijous decidia donar suport a la petició de l'oposició colorada de fer-li un judici polític. Les dues formacions van decidir que la mort de disset policies i pagesos durant el desallotjament d'una finca a Curuguaty, a l'est de la capital, era prou motiu per a la destitució. “Això és un cop d'estat exprés”, va denunciar Lugo.

En una entrevista amb la cadena Radio 10 argentina, l'encara president acusava els liberals d'oportunistes i de ser representants d'una casta de polítics corruptes, però tot i així també va avançar que acataria la decisió del Parlament, fos quina fos. Tot i així, coneguda la seva destitució, els prop de 5.000 partidaris de Lugo que es concentraven davant del Congrés van fer sentir el seu descontentament i les forces de l'ordre van respondre amb gasos lacrimògens i mànegues d'aigua per dispersar-los.

Estratègia

De fet, la relació entre el president i els liberals mai no ha estat bona, fins al punt que les ombres de la destitució l'han acompanyat des que va arribar al càrrec. Però per què s'ha concretat ara, quan falten només nou mesos per a les eleccions generals? “Els liberals pensen que controlar els recursos de l'Estat durant gairebé un any, els permetrà situar-se més bé amb vista a les eleccions”, va explicar el politòleg Marcelo Lachi. L'estratègia colorada, en canvi, “és dividir, perquè els liberals i els partits d'esquerra tinguin candidats diferents”, hi va afegir Lachi.

Els països de la Unió Sud-americana de Nacions (Unasur) van fer pinya ahir amb Lugo en espera que arribés al Paraguai una comissió de ministres d'Afers Estrangers que podria no reconèixer un govern liderat per Franco. A més, els moviments socials d'origen camperol van expressar el seu suport a Lugo, a Asunción.

LA XIFRA

39
vots a favor i només 4 en contra va ser el resultat de la votació que va acabar amb la destitució de Lugo.

LA FRASE

El Paraguai ha d'entendre que no és una illa i que això tindrà conseqüències per a la regió
Fernando Lugo
president del Paraguai
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.