Política

El TC admet la jurista escollida pel Parlament

La catedràtica Encarna Roca representarà la quota catalana

CiU i el PSC aplaudeixen la designació

La catedràtica de dret civil Encarna Roca i Trias (Barcelona, 1944) ha estat escollida magistrada del Tribunal Constitucional (TC) en l'acord de renovació de quatre membres de la institució que ahir van segellar el PP i el PSOE. La jurista catalana era una de les dues candidates que el 2008 va presentar el Parlament per substituir uns altres quatre membres de la institució. L'altra proposta era la d'Antoni Rovira. En aquella ocasió, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero es va desentendre del pacte tancat entre José Montilla i Artur Mas, que va ser rubricat a la cambra catalana. Ara, però, s'ha decidit recuperar la candidatura de Roca formant part de la terna de dos noms presentada pel grup socialista.

El dirigent del PSC, Daniel Fernández, aplaudia la incorporació de la nova magistrada tot destacant la circumstància que hagi estat el grup d'Alfredo Pérez Rubalcaba el que hagi recuperat un dels noms que en el seu dia van tenir el suport d'una àmplia majoria del Parlament. “La proposta és una bona notícia per a la institució, per a Catalunya i per al conjunt d'Espanya”, emfasitzava ahir Fernández. El secretari d'organització del PSC, de fet, dies enrere s'havia mostrat força optimista per la “receptivitat” del PSOE a admetre que Catalunya havia d'estar representada al TC, sobretot perquè, a conseqüència de la renovació, el també magistrat català Eugeni Gay, que en el seu dia havia estat proposat pel PSOE, ha d'abandonar la plaça.

Pel que fa a CiU, si bé havia plantejat batalla a favor de Rovira –enregistrant al Congrés la candidatura del catedràtic–, el seu portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida, expressava ahir la seva satisfacció perquè, després de molta discussió, hi haurà una magistrada catalana al TC. Duran recordava que havia demanat “per activa i per passiva” als dos grups estatals que es recollissin les propostes del Parlament que el 2010 van ser menystingudes. Roca “ocupa la quota del PSOE, té el suport del PSC i amb el PP s'ha consensuat”, subratllava el dirigent a través del Twitter. “L'hem presentada el PP, el PSOE i CiU”, hi insistia. El seu grup, doncs, ha subscrit l'acord perquè creu que s'ha tingut en compte el criteri reclamat.

La segona proposta del PSOE és Fernando Valdés Dal-Re, un jurista que ha fet visible el seu desacord amb la reforma laboral, mentre que pel PP s'han presentat Juan José González Rivas, favorable a l'objecció de consciència per no haver de cursar educació per a la ciutadania, i Andrés Ollero, un exdiputat que no amaga el seu rebuig frontal als matrimonis entre homosexuals, un dels punts que ha de resoldre el TC.

Altres institucions

En el mateix pacte s'han presentat els membres de la Junta Electoral Central, en què es manté el català Joan Manuel Trayter, a proposta de CiU, mentre que Lluís Armet (PSC) es mantindrà com a conseller al Tribunal de Comptes.


Duran i Lleida apunta: “L'hem presentada el PP, el PSOE i CiU”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.