Política

Trias eixampla la distància amb el PSC i ERC es recupera

Un sondeig de CDC també assenyala una baixada del PP i un increment del nombre de barcelonins que aproven la gestió del govern local

Un 74% dels enquestats avalen que es prohibeixi la prostitució al carrer

Quan tot just es compleix un any des del seu nomenament com a alcalde de Barcelona, el convergent Xavier Trias va consolidant la majoria que li va permetre accedir al càrrec. Així ho revela una enquesta encarregada per CDC i que va ser elaborada per l'empresa Gaps entre el 29 de maig passati el 4 de juny, basant-se en 808 entrevistes telefòniques i amb un marge d'error del 3,52%.

L'estimació de vot i l'assignació de regidors indiquen una successió de tendències que revelen un tímid desplaçament de la correlació de forces sorgida de les eleccions del 22 de maig de 2011. La primera, i potser més significativa, és que CiU augmenta el seu avantatge, ja que avui obtindria entre quinze i setze regidors. Fa un any van ser catorze. El PSC patiria un lleuger retrocés, ja que dels onze edils actuals passaria a tenir-ne nou o deu. També baixaria el PP, de nou regidors a set o vuit, mentre que ICV-EUiA conservaria els cinc actuals o fins i tot en podria assolir un sisè. L'arc del ple es completaria amb un repunt d'Unitat per Barcelona – coalició que en la mostra s'identifica ERC–, que guanyaria un tercer edil respecte als dos que té ara.

Aprovat de l'executiu

Aquesta evolució es complementa amb la valoració de la tasca del govern municipal de CiU. Un 46,9% la consideren correcta –en una prospecció similar feta el desembre del 2011 eren el 43,8%–, mentre que un 23,6% li posen un bé –en l'anterior sondeig eren un 15,1%–. Amb aquestes xifres, la nota mitjana de l'executiu és un 5,2, un aprovat just, mentre que a finals del 2011 no arribava ni al 5 –4,8–. Un dels apartats de l'enquesta que complementa aquest capítol és el que fa referència a la puntuació i al grau de coneixement dels líders municipals. Trias encapçala el rànquing –5,6– i Alberto Fernández Díaz (PP) és qui en surt més malparat –3,9–. Capítol a banda és l'apartat relatiu al cap de files del PSC, Jordi Martí. És poc visible encara per als barcelonins –sols un 23,2% el coneixen–, una dada previsible tenint en compte que fa poc temps que ha agafat les regnes de la bancada socialista. Tot i això, però, la seva valoració –un 5– ja li permet passar el tall de l'aprovat. En aquest punt també destaca que el percentatge de barcelonins que creuen que Trias és
un bon alcalde, un 29,3%, ha crescut vuit punts en poc més de set mesos.

L'enquesta també polsa l'opinió ciutadana sobre temes de l'actualitat municipal, com ara la decisió de prohibir explícitament l'exercici de la prostitució al carrer. Un 73,7% dels enquestats hi estan d'acord, i un 19,8% ho rebutgen. A la pregunta de si consideren prioritària la unió dels tramvies –un projecte amb el segell del mandat anterior que Trias, però, s'ha compromès a executar– un 64,4% responen que és una actuació no peremptòria.

En clau més general, alhora s'interpel·la els barcelonins sobre la seva situació econòmica –un 58% asseguren que ha anat a pitjor en un any– o sobre com creu que evolucionarà en els propers mesos –el 51% es mostren pessimistes en aquest sentit–. Ara bé, un 38,7% sostenen que la situació econòmica de Barcelona és millor que la de la resta de l'Estat. Finalment, un 15,5% d'enquestats –194.000 persones– admeten que personalment, o bé algun familiar, necessiten ajut social.

LA XIFRA

5,2
és la nota mitjana
que els barcelonins posen al seu govern. Pel que fa a l'alcalde, la puntuació s'eleva fins a un 5,6.

El PSC insta el govern a triar soci

El president del grup del PSC, Jordi Martí, va apressar ahir l'alcalde Xavier Trias a escollir, abans que finalitzi l'estiu, entre els socialistes o el PP com a soci de govern més o menys estable. Durant una roda de premsa per valorar el primer any de mandat de CiU, Martí va condicionar un hipotètic suport a l'executiu municipal al fet que aquest faci un “gest significatiu” que permeti “veure que es mou cap a principis socialdemòcrates”. Pel líder del grup del PSC, en aquests dotze mesos en el càrrec, Trias ha administrat la ciutat “regnant, però no governant”. “La paradoxa –va afegir– és que les coses continuen bastant igual, però a la vegada hi ha elements que indiquen la pèrdua de projecte estratègic”. En vista d'aquest balanç, el PSC ha instat CiU a esbossar un PAM nítid que serveixi de full de ruta estratègic fins a final de mandat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.