Política

“Cal posar fre a aquells que s'estant enriquint amb la crisi”

La diputada de Compromís assegura que no vivim una crisi, sinó una estafa

Recrimina a Fabra estar fent un exercici de cinisme quan parla de posar fi a la corrupció

La diputada de Compromís i sens dubte la política de moda en l'escena valenciana per la seua capacitat de dir les coses clares i denunciar els abusos que pateixen els ciutadans, Mónica Oltra, ha protagonitzat a Alacant una conferència davant més de dues-centes persones on ha donat les receptes de la coalició per a eixir de la crisi sota la premissa #rescatempersones.

L'actualitat més immediata ens obliga a parlar de la greu situació que ha viscut els últims dies el País Valencià amb dos incendis devastadors.
Sí, se'ns crema el País i se'ns crema l'ànima perquè aquesta situació té unes responsabilitats i es diuen retallades, unes retallades que ixen molt cares. Per cada euro que s'han estalviat en prevenció ara el pagarem a 20 euros per cada euro estalviat en extinció i això sense comptar la catàstrofe natural que suposa, la catàstrofe moral, la catàstrofe econòmica per a les zones rurals afectades, la catàstrofe humana de la gent que ha perdut les cases i la persona que ha perdut la vida en l'accident de l'helicòpter a l'embassament de Forata.
Per tant, ara gastarem més que hem estalviat?
Si quantifiquem tot això en euros, veurem com ha sigut d'inútil intentar estalviar en prevenció. Com ha sigut d'inútil i poc responsable el canvi legislatiu que va aprovar el PP i que permet l'aprofitament privat de les zones cremades, perquè és obvi que quan un incendi és un negoci per a algú, el que passa és que s'exposa que tinguem més incendis.
Tot això ja ho va denunciar el seu grup fa mesos.
Sí i hem fet una proposta que ha passat per registre perquè no se puga fer negoci amb la desgràcia dels valencians, que hem perdut patrimoni natural i desenvolupament econòmic de primer ordre com és la riquesa paisatgística i forestal. A més, hem demanat la dimissió del secretari general del PP i conseller de Governació, Serafín Castellano. I és que sembla que els secretaris generals del PP tinguen mala sort, sinó mira els darrers, Ricardo Costa o César Augusto Asencio, que va haver de dimitir per negar l'holocaust.
Davant la crisi econòmica, quines són les receptes de Compromís per a superar-la?
El primer que s'ha de fer és frenar a aquells que estant guanyant diners amb la crisi, perquè si uns estant fent negoci amb una determinada situació, com pot ser la crisi, doncs no voldran deixar de fer-ho. Per tant el primer que cal fer és frenar els interessos polítics que estant fent d'aquesta crisi un negoci, per això diem que no és una crisi, és una estafa.
Vol dir que a alguns els interessa que es mantinga l'actual conjuntura?
Aquesta crisi ens presenta un escenari molt curiós i és que, mentre el sistema sempre ens havia dit que l'empresari té dret a unes plusvàlues del treball, ja que és qui arrisca, ara ens trobem que han reinventat el capitalisme, ara sense risc, per a alguns és clar, i es resumeix que els beneficis són per a uns, però les pèrdues són de tots. Ara trobem gent que està guanyant diners, molts més diners que abans de la crisi i per tant que tenen interés a mantindre aquesta situació.
I quines són les conseqüències d'aquest nou capitalisme?
A partir d'això, si invertim els interessos, invertirem també les prioritats polítiques d'on posem els diners públics, si els utilitzem per a rescatar bancs, fonamentalment els forats que han fet per culpa de l'especulació immobiliària i financera i el que farem és rescatar persones. Cal invertir els diners públics, si un banc fa fallida, a garantir els estalvis dels xicotets impositors i els llocs de treball de la gent, però a partir d'això, els diners públics han de ser per a l'interés general, per a la felicitat de tots els dies, per als serveis públics, per a educació, per a sanitat, per a dependència, per a la gent més dèbil, no per a rescatar els tòxics d'uns bancs que han tingut uns dirigents irresponsables i avariciosos.
Vosté ha recordat en la seua intervenció el casos de corrupció que fan que bona part dels diputats populars estiguen imputats, el president del PP, Alberto Fabra assegura que vol plantar cara a aquesta situació, n'hi ha prou amb el que fa?
Alberto Fabra no està fent cap esforç, al contrari, el que fa és un exercici de cinisme que és dir que vol posar fi a la corrupció i manté els corruptes, a tots aquells que tenen informació compromesa que els pot perjudicar; Fabra està protegint els interessos dels seu partit, d'un partit que està absolutament infectat de corrupció i si vol fer un compromís amb la transparència amb la decència, el que ha de fer és destituir i apartar del partit immediatament a tots aquells que estant esguitats de corrupció.
Començant pel síndic a les Corts?
Té assegut al seient de síndic Blasco, que està imputat per sis delictes, perquè Blasco sap molt i val més pel que calla que pel que diu i, com ell, altra gent que té comportaments qüestionables, com el president de les Corts, el senyor Cotino, que està molt implicat en el tema de la visita del papa i que no només no està apartat sinó que és que és el president de les Corts.
I al mig de tot això ens trobem l'Eurocopa i La Roja guanyant el títol...
Sí, va guanyar Espanya. Hi ha un rumor que diu que els jugadors pensen renunciar a la prima, això sí que seria un bon final per a la competició. En tot cas, jo no crec que això faça que ningú s'oblide de la situació que travessem, potser la gent se n'ha alegrat, però l'endemà, si no tens faena i si tens ta mare en la llista d'espera de la sanitat o el fill en un barracó, estàs malament; el retorn a la realitat es produeix ràpidament, malauradament.
N'hi ha que ja pensa en les properes eleccions i veu un PP feble i parla fins i tot d'un possible tripartit.
A mi, la veritat, no em diu res això del tripartit, és un concepte que en aquest moment no té cap sentit i que a més és arrogant, diguen el que diguen les enquestes, el PP va guanyar les eleccions fa un any i per tant parlar ara d'això, que no vull ni anomenar, és un impostura que els valencians no es mereixen. El PSPV per a mi és un enigma, que a més no m'interessa desxifrar, ells ja en tenen prou a endevinar quin és el seu paper en aquest món i nosaltres el que hem de fer és estar en sintonia amb els ciutadans i les ciutadanes. A més, el canvi no arribarà només a través de les urnes, la societat ha de passar del jo al nosaltres, sent capaç de teixir una xarxa social capaç de sostindre'ns, recuperant la democràcia i la política al servei dels ciutadans.
Compromís té representació en les principals ciutats del País, després d'uns resultats espectaculars en els darrers comicis; a Alacant, però, malgrat experimentar una pujada que deixà Tomàs Mestre a les portes d'obtindre un regidor, no en té, quin és el camí?
Seguir treballant, s'està fent molt bé la faena, el grup de gent que assolí aquests grans resultats treballa molt bé i ha de seguir fent el que estant fent i de segur que en les properes eleccions s'aconseguirà que la veu de Compromís arribe a l'Ajuntament d'Alacant.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.