Política

Els Verds de Villena abandonen EQUO dos dies abans del congrés constituent

Argumenten que el projecte liderat per López Uralde fomenta la dispersió i no la integració tal i com recollien els postulats que es van plasmar al manifest 4-J de 2011

Critiquen que al País Valencià s'ha apostat simplement per tindre-hi una relació

Villena i Oriola, són les poblacions més importats governades per formacions verdes d'arreu de l'Estat

L'assemblea dels Verdes de Europa de Villena ha decidit deixar en suspens la seua incorporació a EQUO dos dies abans del congrés constituent de la formació liderada per Juan López Uralde.

Segons la informació a què ha tingut accés El Punt Avui, els Verdes de Villena, liderats per Francisco Javier Esquembre –alcalde de la localitat– han pres la decisió després de sentir-se “decebuts” amb la trajectòria d'EQUO des que l'any passat es va oferir a conformar un partit d'ecologia política i en el qual militants i partits es fusionarien de manera inclusiva i horitzontal. “Aquests postulats, recollits en el manifest 4-J, han anat diluint-se fins a provocar situacions molt asimètriques”, es pot llegir al manifest que els de Villena han enviat a totes les meses territorials, comissió gestora i mesa federal d'Equo.

Els Verdes de Europa, que asseguren que fa mesos van denunciar el seu malestar davant la mesa federal sense haver rebut cap resposta, critiquen especialment la construcció d'EQUO al País Valencià, en què s'ha apostat “simplement per una relació, de la qual es desconeix, fins i tot la vinculació amb un projecte a escala estatal”.

Junt amb aquest argument, la formació liderada per Esquembre també discrepa del nombre del delegats que els havien assignat per a participar en el congrés, que se celebrarà aquest cap de setmana. Segons expliquen els en correspondrien 16, i no només 6, d'acord amb la proporció matemàtica establida, atés que LVE hi compta amb 80 militants, si per als 290 del País Valencià eren 60. Així proposa que els seus delegats puguen distribuir-se millor entre les meses d'EQUO dels diferents territoris de l'Estat.

La formació ecologista de Villena, que junt amb Oriola, són les poblacions més importants governades pels Verdes a l'Estat, al·lega la seua experiència en la política municipal —en 1987 van obtindre el primer regidor verd de tot l'Estat— per a advertir a EQUO, que la diversitat és un valor, però que ho és en el marc de la unitat. “La unitat és la que aconsegueix donar sentit a la diversitat, però en el procés que EQUO ha dut a terme es fomenta la dispersió i no es dóna suport a la integració. Entenem que Equo va nàixer amb la idea d'unir el que estava dispers i disgregat, i hui no s'està afavorint aquest objectiu”.

Igualment consideren López Uralde no hauria de permetre que el projecte es convertira en una simple franquícia. “Igual que les grans organitzacions socials que lideren canvis importants no té franquícies amb altre nom, Equo no hauria de permetre excepcions en cap autonomia”, expliquen a la missiva.

Això no obstant, els Verdes de Europa de Villena no descarta sumar-se en un futur al projecte si “EQUO segueix fidel al seu origen”. “Per tot això, ens quedem a l'espera que al nostre territori siga possible EQUO sense altres denominacions, respectant la diversitat dels seus integrants però confluint en el comú, perquè seguim creient en un moviment que aposte per la sostenibilitat, la Terra, la igualtat, la solidaritat, la democràcia radical”, conclou el comunicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.