Política

El PP falca CiU i posa les bases per seguir amb l'euro sanitari

Pacten avaluar-ne a final d'any la possible continuïtat el 2013

Segons el PP, s'acabarà traient, però ho lliga al dèficit

Consumant un gir de 180 graus en menys de 48 hores, el PP va avalar ahir al Parlament la continuïtat de l'euro per recepta com a mínim durant tot el 2012, i possiblement més enllà. Els populars, que dimarts a la tarda encara insistien amb la resta de grups en la seva supressió incondicional, van pactar ahir al matí una resolució amb CiU –al final aprovada també amb l'abstenció d'ERC– que insta l'executiu a analitzar “en els propers mesos” els efectes de la taxa sobre les finances públiques catalanes, però també de les mesures de copagament farmacèutic impulsades per l'Estat. A partir de l'anàlisi global, en el marc de la negociació dels pressupostos del 2013 “i d'acord amb els objectius de dèficit”, se'n “valorarà la continuïtat”.

Tot i el respir, CiU es va limitar a retreure en la justificació de vot que la majoria de les 174 propostes
de resolució presentades haurien suposat un increment de la despesa, mentre el diputat del PP Santi Rodríguez justificava el canvi de posició valorant que el govern “ha obert una escletxa” en acceptar estudiar la retirada de l'euro sanitari, que ja avisava que, segons els seus càlculs, “no pot tenir continuïtat”. Amb això, no van prosperar les iniciatives de la resta de grups contra la taxa.

Al matí, en un debat sobre la temporada d'estiu, CiU, el PP i el PSC també havien acordat instar a la “redacció d'un informe tecnicojurídic” sobre la viabilitat de fixar un topall de dues persones per unitat d'allotjament en el pagament de la taxa turística. CiU, de fet, va negociar resolucions amb diversos grups. Amb el PP, en va pactar una, votada per unanimitat, per crear una central de compres per abaratir costos en el termini d'un any. A més, van acordar amb ICV demanar la redacció d'un pla nacional contra el frau fiscal en el termini de sis mesos, per reduir-lo un 10% anual. Amb ERC, el grup de govern en va pactar dues més, també àmpliament referendades, per denunciar les deslleialtats de l'Estat amb Catalunya i per exigir que, com ja diu la llei d'acollida, el català s'ensenyi als immigrants.

CiU, en canvi, no va donar suport a la proposta d'ERC que instava a iniciar els contactes amb la societat catalana per obrir un procés cap a l'estat propi. El ple va aprovar altres propostes en favor del pacte fiscal i l'economia productiva, així com les que insten el govern a defensar la immersió o reintroduir el berenar als presos.

Reprovació al govern

Amb el vot en contra de CiU, per a qui el govern ha donat la cara i complert amb el reglament, el Parlament va lamentar l'actitud del president Mas la vigília de no voler contestar les seves intervencions.

Abans, el ple també va aprovar per unanimitat, a proposta de Ciutadans, demanar a l'Estat que escurci la durada de les campanyes electorals, i en redueixi la despesa fent,
per exemple, enviaments únics de propaganda.

Llum verd a les privatitzacions

Gràcies a l'abstenció del PP,
el Parlament va convalidar
el decret llei que imputa a la Generalitat 863 milions de deute de Túnel del Cadí, Tabasa i Aigües Ter Llobregat com a pas previ a la privatització, que segons el govern permetrà reduir el deute en 722 milions el 2012 i el 2013. L'oposició criticava la política de “pa per avui i fam per demà” i avisava dels costos socials de privatitzar l'aigua i “regalar” el benefici de peatges que revertia fins ara en obra pública.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.